Strom roku roste u Vavřince na Blanensku, vyhrál díky rychlému finiši

21. říjen 2012

Stromem roku se stala lípa z Novodvorské aleje z Vavřince na Blanensku. V sobotu večer ji slavnostně vyhlásila pořádající Nadace Partnerství. Drtivou většinu hlasů získala vítězná lípa až v poslední den tajného hlasování.

Už přihlašovací dopis byl ale unikátní. Školáci, kteří lípu navrhli, sestavili dvanáct metrů dlouhé leporelo s obrázky všech stromů v aleji.

„Lidé z okolí alej objevili, byla zarostlá, neudržovaná. Začali se o ni starat, doplnili chybějící stromy, vyvěsili ptačí budky, opravili, co bylo možné. Myslím, že to, že se o alej tolik lidí stará, ji zajistilo vítězství,“ říká Hana Rambousková z Nadace.

Příběh vítězného stromu je zajímavý hlavně nadšením místních obyvatel, kteří se už dva roky zasazují o obnovu tohoto stromořadí. „Právě díky revitalizaci se alej stala pro místní důležitým prvkem v jejich životech,“ uvádí jeden z organizátorů záchrany stromů učitel Ladislav Sedlák.

V jedenáctém ročníku ankety získala lípa téměř deset tisíc hlasů. Lípa vyhrála odborné arboristické ošetření a postup do mezinárodní ankety Evropský strom roku. Druhým nejsympatičtějším stromem v zemi se stal buk ze školní zahrady v Šumperku a třetí je lípa z Jiřic u Humpolce.

autoři: Gabriela Grmolcová , gaj
Spustit audio