Ve Hvozdné mají školku smontovanou z kontejnerů, obec ušetřila miliony

20. listopad 2012

Hvozdné na Zlínsku chyběly peníze na stavbu zděné mateřské školy. Obec situaci vyřešila tak, že školku postavila z mobilních kontejnerů.

Za celou budovu tak místo původně plánovaných 38 milionů korun zaplatila polovinu. Nyní je zařízení plně v provozu.

Moderně vyhlížející budova pojme 56 dětí do dvou tříd. Každá je vybavená sociálním zařízením, hernou, ložnicí i výdejnou jídel.

„Líbí se nám to, jsme spokojení, je to vtipné a barevné,“ pochvaluje si maminka tří dětí Jarmila Nečasová, která školku využívá.

O školku je ve Hvozdné velký zájem

V obci se zhruba 1200 obyvateli ještě do začátku letošního školního roku žádnou samostatnou mateřskou školu neměli. Jedna třída byla pro účely předškolního zařízení vyčleněná v budově základní školy. Tam k ní náležely jen šatna a umývárna.

Ještě minulý rok tak musela ředitelka Mateřské školy ve Hvozdné při zápisu odmítnout čtyřicítku dětí. Letos už uspokojila zájem více rodičů.

„Maminky byly v zoufalé situaci. Kam to dítě dát, když mají nastoupit do práce. Všechny jsem ale nepřijala ani v letošním školním roce. Deset žádostí jsem odmítla,“ vypočítala ředitelka mateřské školy Věra Krajíčková.

Samotné smontování domku trvalo ani ne tři dny. Právě rychlost a nízké náklady byly při rozhodování místních zastupitelů stěžejní.

Obec plánuje další úpravy kolem školního areálu

Hvozdná, která se chlubí oceněním Vesnice roku Zlínského kraje roku 2010, se neustále rozrůstá. Zájem o bydlení v této lokalitě je vysoký.

Také proto budou úpravy v okolí základní a mateřské školy i v budoucnu pokračovat. „Podařilo se nám koupit vedlejší pozemek a z toho bychom chtěli udělat školní zahradu,“ podotkl hvozdenský starosty Miroslav Válek (KDU-ČSL).

V těsném sousedství základní a mateřské školy má vyrůst ještě víceúčelové hřiště s umělým povrchem. Práce by měly začít v průběhu jara příštího roku.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio