Ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm začínají Vánoce na dědině

6. prosinec 2012

Valašské muzeum v přírodě uvádí tradiční seriál etnografických ukázek a lidových zvyků regionu. Dřevěné chalupy Valašské dědiny provoní vánoční pečivo, adventní pokrmy a včelí vosk.

Téměř v každé chalupě najdete hospodáře a hospodyně při některé z tradičních činností. V jedné z vyhřátých místností pracuje například řezbář a tkadlena.

„Chce to hlavně trpělivost a koordinaci rukou a nohou. Protože rukama se vytahuje z chomáče z kramplované vlny chomáček, který se pak stáčí v nitku a nohou se musí šlapat, tak, aby se to kolo točilo pořád stejným směrem,“ popisuje Libuše Matochová, která předvádí předení na kolovrátku.

Etnografka Valašské muzeum Vanda Vrlová zdůrazňuje, Vánoce pro Valachy byly výjimečné a od svátků v jiných regionech se lišily.

„Na stole nesmělo chybět nic z toho, co se urodilo na zahradě, na poli, v lese a věřilo se, že pokud to je na štědrovečerním stole, že v příštím roce se to zase urodí. Nesměl tam chybět chleba především. Protože chleba to byl základ žití.“

Na Štědrý den pak hospodyně vstávala třeba už ve čtyři hodiny ráno, aby zadělala těsto na chleba. „Jedlo se z jedné mísy, mísa byla postavená na dožínkovém věnci. A to taky mělo svůj význam, že věnec je kulatý, tak aby celá rodina pořád držela pospolu,“ dodala tnografka Valašské muzeum Vanda Vrlová.

autor: rv
Spustit audio