Inspekce zjistila pochybení při prodeji pyrotechniky na tržnici v Hatích

28. prosinec 2012

Několik set pyrotechnických výrobků, které se podle zákona nesmějí prodávat, odhalila čtvrteční kontrola na tržnici v Hatích na Znojemsku. Inspektoři zjistili řadu pochybení.

Některé zboží nebylo označeno třídou nebezpečnosti, chyběl certifikát státní zkušebny anebo značka CE, která opravňuje k prodeji výrobků v celé Evropské unii. Chyběly také cenovky a identifikace stánkařů.

Letos poprvé se v Hatích prodává zábavní pyrotechnika mimo samotný objekt tržnice. V minulosti tu totiž právě kvůli pyrotechnice hořelo. Nedostatky objevili inspektoři i ve čtvrtek.

„Ceny, označení, prodejce, to všecko chybí. Ty návody v češtině mají ještě jakž takž, ale moc toho tady taky není. Třeba tady na těch střelných raketách vůbec nic není. To je špatně,“ popsal jeden z inspektorů České obchodní inspekce.

Prodejci se ke stánkům neznali

Sami prodejci ale od stánků utekli, jakmile se inspektoři ke stánkům přiblížili. Správce tržnice Long Tran Van ale tvrdí, že většina jich má všechno v pořádku:

„My jsme stánkaři, tak určitě tam něco chybí. Ale vidíte, je tady že většinou všechno, no skoro je v pořádku. Tak beru, že to je na naší straně, že nehlídáme všechno.“

Některé neoznačené výrobky inspektoři odvezli na rozbor. „U ostatních výrobků, u kterých není značení, tak byl uložen zákaz prodeje,“ řekla ředitelka inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Tatiana Neuhybelová.

Český úřad pro kontrolu zbraní a střeliva zahájil správní řízení se čtyřmi prodejci. Může uložit pokutu až do pěti milionů korun.

autor: gaj
Spustit audio