Bezmála 200 posádek aut odstartuje na zlínské 44. Barum Rally

Úvodní diváckou rychlostní zkouškou dnes večer odstartuje 44. ročník Barum Rally. Soutěž, která je součástí mistrovství Evropy, se v okolí Zlína pojede do nedělního odpoledne. Pořadatelé očekávají až 200 000 diváků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barum Rally 2013. Barumrally se jezdí nadoraz

Barum Rally 2013. Barumrally se jezdí nadoraz | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Na bezmála dvě stovky posádek současných i historických aut čekají 642 kilometry z toho 237 měřených v 15 rychlostních zkouškách. Přihlášky si v rámci evropského a domácího šampionátu vyzvedlo 105 posádek z 21 zemí.

„K největším hvězdám bude patřit jednak bývalý estonský tovární jezdec Fordu Ott Tänak, dále tovární jezdci Peugeotu Ir Craig Breen a Nizozemec KevinAbbring. Dále je to portugalský šampion Bruno Magalhães,“ vyjmenovává za pořadatele Roman Ordelt a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká bude Barum Rally 2014, zjišťoval Petr Jansa

„Ještě bych se zmínil o továrních jezdcích týmu Škoda Motorsport – vedoucí jezdec průběžného pořadí Mistrovství Evropy Essa-Peka Lappi a německý pilot Sepp Wiegand.“

Do hry o absolutní vítězství budou chtít zasáhnout i domácí jezdci - především úřadující šestinásobný šampion a lídr domácího mistrovství Václav Pech, ale také Roman Kresta, který sice loni po Barumce prohlásil, že končí. Nakonec se ale na start své domácí soutěže postaví už podevatenácté.

Naopak obhájce loňského vítězství Jan Kopecký se představí pouze jako předjezdec.

Zajímavostí pak je bez diskuse start pravidelné účastnice evropské šampionátu Ukrajinky Inessy Tuškanové, která kromě závodění nafotila jako modelka i titulní stránku magazínu Playboy.

Hned úvodní divácká superezeta v pátek večer přiláká každoročně do bývalé Baťovy továrny přes třicet tisíc lidí.

„Je to opravdu atraktivní rychlostní zkouška. Jede se v noci, jedeme i od nejvyššího startovního čísla po nejnižší. To znamená: zhruba po půl jedenácté budou na trati největší favorité,“ říká Roman Ordelt.

I v další dny se ale mají fanoušci na, co těšit.

„Jako patriot bych doporučil rychlostní zkoušku Slušovice, která se jede jako polookruhová. Jedeme ji v sobotu a jede se hned na úvod sobotní etapy. Posluchačům a divákům bych doporučil okruh kolem slušovické dostihové dráhy, kde je spousta zajímavých pasáží. Diváci se určitě nudit nebudou,“ láká Roman Ordelt.

Doprovodný zážitkový program

Letos pořadatelé navíc připravili pro zájemce takzvaný zážitkový program. „Může si pod tím představit trochu větší zkušenost s tím, co ten rallye sport je. To znamená: má tam jízdu v soutěžním vozidle se soutěžním jezdcem. Bude z toho mít natočené záběry, jak se tvářil, jak to prožíval,“ přibližuje ředitel soutěže Miloslav Regner a pokračuje:

„Pak tam je let helikoptérou, pak je putování po Barum Rally – to znamená: pojedou na jednotlivá místa podle itinerářů.“

Zajímavostí určitě je, že od roku 1971 zvedají vítězové nad hlavu stále stejnou trofej. Do trvalého držení ji totiž může dostat jen ten, kdo vyhraje třikrát v řadě nebo pětkrát celkově, a to se nikomu doposud nepodařilo.

Kdo vyhraje letošní Barumku, budeme vědět v neděli po čtvrté odpolední.

Petr Jansa, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme