Zahrada, která boří anonymitu sídliště, vítá seniory i maminky s dětmi

26. červenec 2016

Sídliště jako anonymní betonová masa, kde neznáte ani nejbližší sousedy? Na brněnských Vinohradech to chtějí změnit. Několik sousedů si proto založilo takzvanou komunitní zahradu. Podívat se na ni byl reportér Tomáš Kremr.

Odpočinout si od práce a navzájem se setkávat spolu i se seniory, kteří tu žijí, to je hlavní účel Komunitní zahrady pod ořechem. Sousedé z převážně panelákové čtvrti Vinohrady si ji zařídili ve venkovním areálu domova ve Věstonické ulici.

V současné době má zahrada podobu pěti metr vysokých záhonů umístěných v dřevěných nádobách. Roste v nich zelenina i bylinky.

„Plánujeme tady mít vytrvalé byliny, je tu třeba máta, meduňka, tymián. Další záhon je sezónní zelenina, to znamená rajčata nebo třeba listová bazalka do salátů. Plánujeme jeden květinový trvalkový záhon podle přání členů komunity,“ popisuje Gabriela Růžičková z Vinohradského spolku.

Komunitní zahrada na brněnském sídlišti Vinohrady

Komunitu tvoří lidé žijící na Vinohradech. Právě vzájemné setkávání jinde než na ulici nebo chodbách paneláků je přivedlo k myšlence na komunitní zahradu.

„Je to něco, co nám velice chybělo. Chtěli jsme vylepšit sousedské vztahy na Vinohradech, protože to je takové sídliště. A chybí nám potkávání se s různými generacemi. Cílem téhle zahrady je propojit nejmladší, střední a nejstarší generaci,“ pokračuje Růžičková.

U zrodu konkrétní podoby tohoto projektu stála náhoda. Měla podobu velkého kompostéru.

„V lednu jsme šli s přítelem na ples a tam jsme v tombole vyhráli tady ten obří kompostér. Využijeme ho asi až v budoucnu, teď je tam jen pár zbytků rostlin,“ vypráví Klára Švandová, která pomáhá zahradu udržovat.

Komunitní zahrada na brněnském sídlišti Vinohrady

Na vznik záhonků přispělo i město Brno a Nadace Veronica.

Její existenci oceňují i obyvatelé domova pro seniory. „Je to pěkné. A až se to vzmůže, až to vyroste a zazelená se všechno, bude to perfektní. Doma jsme zahradu neměli,“ pochvaluje si Ludmila Havlíková, klientka domova pro seniory, která čas od času přijde záhonky obhlédnout.

Na zahradu se podle ředitele domova Rudolfa Nytla mohou přijít podívat všichni, kdo mají zájem. „Naše zahrada je otevřená celý den, jen je potřeba projít přes recepci a nahlásit se. Můžou sem přijít maminky s dětmi, pohrát si, nikoho neomezujeme. Jsme strašně rádi, když sem přijdou, protože se snažíme našim klientům vytvořit normální prostředí, na které byli zvyklí doma,“ vysvětluje Nytl.

Kdo by se chtěl do péče o komunitní zahradu zapojit, může se spojit se členy spolku prostřednictvím internetu nebo Facebooku.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio