V Jihomoravském kraji povládne koalice vedená ANO. Bývalý hejtman Hašek nesmí mít žádnou funkci

Memorandum o vzniku koalice v Jihomoravském kraji podepsali zástupci ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostů pro Jižní Moravu. Budou mít 34 hlasů z 65. Potvrdila to Taťána Malá z hnutí ANO. Hejtmanem se stane lídr ANO Bohumil Šimek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD)

Poslanec a hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek (ČSSD) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Strany se s ČSSD domluvily krátce poté, co ANO oznámilo, že dá sociálním demokratům v jednání přednost před lidovci. Trojkoalice ANO, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno disponovala dohromady 23 mandáty z celkových 65. K většině tak potřebovala ještě 10 křesel. ČSSD jich má 11. Stejný počet má i KDU-ČSL, se kterou ANO také jednalo.

Přednost však dostali sociální demokraté, řekla dvojka na kandidátce ANO Taťána Malá po jednání krajského předsednictva ANO a krajského klubu zastupitelů. „Máme větší programový průnik, takže budeme pokračovat v dalších jednáních,“ uvedla Malá.

Další neúspěch pro ANO. Královéhradecký kraj povede duhová koalice

Číst článek

Hnutí se však před volbami ostře vymezovalo vůči lídrovi ČSSD a současnému hejtmanovi Michalu Haškovi. Podle Malé je podmínkou, že Hašek nebude mít žádnou placenou funkci v koalici. Hašek se už dříve vyjádřil, že uvolní ČSSD v jednání o koalici a žádnou funkci nepožaduje. Jako řadový koaliční zastupitel je pro ANO přijatelný.

Člen vyjednávacího týmu sociálních demokratů Marek Šlapal rozhodnutí ANO vítá. „Budeme s nimi pokračovat v jednání.“ Lídr KDU-ČSL Roman Celý zatím o rozhodnutí ANO nic neví. „Oficiálně nám to nikdo nesdělil. My to respektujeme a zatím k tomu nemůžeme víc říct,“ řekl Celý.

Původně ANO jednalo právě s lidovci. Neshody ale panovaly hlavně kvůli postu hejtmana, o který usilovali právě i lidovci. Hejtmanem by se měl stát lídr ANO Bohumil Šimek. Ten je sice nyní ředitelem brněnských městských strážníků, ale na tuto funkci má rezignovat.

ČSSD na Vysočině chce pět míst v radě kraje

Jednání o budoucí koalici pokračuje také na Vysočině. Na spolupráci se již domluvili vítězní sociální demokraté s hnutím ANO. To jim však k většině nestačí.

Plzeňský kraj povede ČSSD, ODS, Starostové a Koalice. Kmotři a oligarchie, komentuje to Babiš

Číst článek

Proto jednají o další straně, která by se stala součástí koalice. Další možností je také menšinová vláda s tichou podporou KSČM, připustil předseda krajského výkonného výboru ČSSD Petr Krčál. Očekává se, že hejtmanem bude opět Jiří Běhounek z ČSSD.

„K nějakým variantám jsme se dnes přiklonili, ale vzhledem k dalším jednáním jediným výstupem je, že pro nás je nepodkročitelné získat pět mandátů v radě kraje,“ objasnil Krčál, že strana chce nejméně pět míst v radě kraje.

O personálním složení zatím strany nejednaly. Podle Běhounka si ale sociální demokraté určitě chtějí ponechat resorty školství, zdravotnictví a sociálních věcí. Další jednání krajského předsednictva proběhne v neděli.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme