Zemřela Jarmila Šuláková - žena, která zpívala "ze srdca". Její písně zůstávají

Ve Vsetíně zemřela v sobotu ve věku 87 zpěvačka Jarmila Šuláková. Smutnou zprávu potvrdili zástupci kapely Fleret, se kterými téměř dvacet let vystupovala. Se zpěvačkou podle jejích kolegů i ohlasu posluchačů odešel jeden ze symbolů valašského a moravského folklóru.

Sama o sobě říkala, že "to dělá ze srdca". A právě tak zprostředkovávala lidem krásu a poezii lidové hudby. Tradičně s cimbálovkou, ale také v modernějším pojetí s kapelou Fleret. Její jméno je spojeno i s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů (BROLn) a dalšími hudebními uskupeními.


Ze Vsetína do celého světa
* Jarmila Šuláková se narodila 27. 6. 1929 ve Vsetíně do hudební rodiny. Vyučila se švadlenou, od svých jedenadvaceti let prodávala ve Vsetíně gramodesky.
* V devatenácti tam začala zpívat s valašským souborem Vsacan, kde se potkala i s houslistou Ludvíkem Schmidtem, kterého si vzala.
* Zpívala také se souborem Kyčera a téměř 40 let s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů.
* V posledních 20 letech pak bývala její vystoupení často spojena se skupinou Fleret.
* Některé písně nazpívala i s dcerou Zuzanou Pavlůskovou.
* Vystupovala nejen v tuzemsku, ale po celém světě.

Zpráva přinesla i řadu smutných vzpomínek od posluchačů brněnského rozhlasu, kde byla pravidelně hostem. Vybíráme z těch, které se nevešly do nedělního ranního vysílání, které bylo právě Jarmile Šulákové věnované.

Pavel Josefík, Uherský Brod:
V polovině osmdesátých let minulého století jsem si koupil LP desku, na jejímž obale je malovaný portrét Jarmily Šulákové. Následně jsem si ho nechal vlastnoručně podepsat paní Jarmilou při její návštěvě jízdy králů ve Vlčnově. V roce 2007 jsem při prohlídce Vídně šel taky kolem budovy Opery, v níž je prodejna s hudební literaturou a nosiči. Byly tam k zakoupení i staré LP. Ve spoustě těchto desek, na jejíchž obalech byly tváře světových operních hvězd, byla na samém vrcholu deska s moravskou lidovou zpěvačkou Jarmilou Šulákovou. Pro mne toto bylo nepřehlédnutelné, jelikož tento obal jsem důvěrně znal. Kdybych již tuto desku doma neměl, tak jsem si ji z Vídně dovezl. I tak to byl zvláštní nezapomenutelný zážitek a myslím si, že paní Jarmila byla mezi těmito hvězdami oprávněně.

Darek Neuman, Brno:
...rostú rostú konopě za cestú a sú zelené... mezi něma leží chlapec porúbaný... žádá vody studené... Děkuji... Paní...

Eva ze Vsetína:
Pracovala jako prodavačka gramofonových desek ve Vsetíně. Reproduktor byl z prodejny vyveden i ven - a my jako školačky sedávaly na lavičce naproti prodejně a poslouchaly písně, které přehrávala. A nejednou jsme zašly do prodejny, aby nám pustila nějakou písničku, která zrovna byla hitem - tehdy se říkalo, že "frčela". A nebyla jen jedna, protože nás bylo víc - a každému se líbilo něco jiného. Ona nám všechna přání ochotně plnila. To je moje vzpomínka na paní Jarmilu Šulákovou.

Sólisté BROLN Lubomír Málek, Vlasta Grycová, Luboš Holý, Jarmila Šuláková a Milan Križo

Martin Juřík:
Nepřestanu asi dnes slzet, odešla mému srdci velká dáma.

Josef Sedláček, Žeravice:
S paní Šulákovou jsem se setkal ve Valticích na koncertu Fleretu a dalších kapel. Hrál tam také Břeclavan, kde zpívala moje dcera. Schválně jsem přišel dřív, kdy jednotlivé skupiny zkoušely a dolaďovaly nástroje a mikrofony. Seděl jsem v třetí řadě přírodního hlediště a Jarmila Šuláková si sedla přímo vedle mě, aby odposlechla reproduktory a podobně. Měla v ruce nějaký šáteček a ve druhé malou skleničku s alkoholem. Až odladili Flereti, tak začal Břeclavan - a dcera tam perfektně vystřihla svoju písničku. A ona na to: "Ta cérečka pěkně spívá, to su zvědavá, co s ní bude a kde to dotáhne." Tak jsem se zapýřil a pochlubil se. Potom došla i dcera, v ruce si donesla petku s bílou tekutinou, a tak ji Jarmila Šuláková taky pochválila. A zeptala se, čím si ladí hlasivky: "Já tu mám moju medecínu a ty máš túto brkavú vodu?" Dcera se přiznala, že to má taky trochu říznuté vodkou..

Jarmila Šuláková

Jiří Král, Napajedla:
Osobně mám od ní podepsanou gramodesku kupovanou na Vsetíně. Několikrát jsem s ní tančil na našem setkání členů folklorního souboru v Napajedlích. Po tři roky nás "krůžkaře" poctila svojí návštěvou. Při setkání v Lukově na mne nezapomněla - a opět jsem ji "provedl" na place!

Josef Dofek, Vranovice:
Znám spoustu zpěváků generace Jarmily Šulákové, a přesto ona na rozdíl jiných šla takovou netradiční cestou: akceptovala nějak tak krapet modernější styl, a upsala se ke spolupráci s kapelou Fleret. Věřím tomu, že všechny členy kapely účinkování a spolupráce s Jarmilou Šulákovou nesmírně obohatily.

Hana Burešová, Přerov:
To byla opravdu paní zpěvačka, svým zpěvem nas těšila a přinášela dobrou náladu.

Máte také svoji vzpomínku na Jarmilu Šulákovou? Přidejte ji na Facebooku Českého rozhlasu Brno.

autoři: rv , Miloš Šenkýř
Spustit audio