Psí hřbitov patřil ke každému šlechtickému sídlu

Na psím hřbitově v Kunštátu na Blanensku opravují restaurátoři šestnáct zhruba sto let starých náhrobků.

Asi sto let staré náhrobky z psího hřbitova v Kunštátu na Blanensku si vzali do parády restaurátoři. Opravují a konzervují samotný kámen, na některých náhrobcích doplní i chybějící písmena. Šestnáct náhrobků zůstane v restaurátorské dílně ještě asi měsíc. Potom se vrátí zpátky do zámeckého kunštátského parku. Pod zemí tam neleží ledajací psi. Jsou všichni šlechtické krve.

„Víme, že tam byli pohřbíváni pouze zámečtí psi. Nejednalo se o psy služebnictva, ale o psy šlechtických majitelů,“ popisuje kastelán kunštátského zámku Radim Štěpán. Podle něho je zdejší psí hřbitov jeden z nejstarších dochovaných ve střední Evropě.

„Založení psího hřbitova můžeme klást do druhé poloviny devatenáctého století. To souvisí s obnovou romantismu. V té době byly psí hřbitovy opravdu běžná záležitost, téměř u každého šlechtického sídla byste v té době našli psí hřbitov,“ dodává Štěpán.

Kunštátský psinec měl tehdy šestapadesát psů. Po smrti šlechtici pohřbívali jen ty lovecké nebo své domácí mazlíčky. „Něco vám třeba napoví i jejich jména. Když čtete Lux, Caesar, tak předpokládáte, že by to mohl být lovecký pes. Když ale čtete třeba Žolička, Perle nebo Frika, tak nepředpokládáte, že by to byl lovecký pes,“ doplňuje kastelán.

Na většině náhrobníků se dochovala data o úmrtí psa a jeho jméno. Nejstarší dochovaný kámen nese nápis Lux, je z roku 1890. Na kunštátském zámku dohledali, že to byl jezevčík pana hajného Vágnera. Za opravu kamenů zaplatí město šedesát tisíc korun. Rekonstrukci a konzervaci má na starosti restaurátorka Monika Lokajová.

„Zkusíme ten kámen zpevnit a zachovat ho. Důležitý je hydroizolační zábal a lože, které zamezí prostupu zemní vlhkosti zpátky do kamene. Čím víc vody se do kamene dostane, tím větší je riziko, že kámen v zimě roztrhá,“ vysvětluje Lokajová.

Očištěné a částečně omlazené náhrobky vrátí restaurátorka zpět do parku na začátku dubna. Náhrobky nemají žádný základ, ani rakev byste pod nimi nenašli. Dřív šlechta některé psy pohřbívala i s jejich obojky, nebo oblíbenými hračkami.

autor: mav
Spustit audio