Uber nesmí v Brně jezdit. Rozhodl o tom předběžně soud

Krajský soud zakázal provoz alternativní taxislužby Uber v Brně. Podle předběžného opatření firma za současných podmínek nesplňuje zákon a městskou vyhlášku. Její řidiči například nemají taxametry nebo povinné zkoušky z místopisu.

Náměstek primátora Matěj Hollan z hnutí Žít Brno prozatímní rozhodnutí vítá. „Pouze tu nesmí podnikat v rozporu se zákonem. My vítáme všechny moderní aplikace, které usnadní zákazníkům cestování. Ta služba je pro uživatele dobrá a stačí jen to, aby Uber respektoval české zákony, tak jako všechny ostatní firmy, které zde u nás chtějí podnikat,“ komentoval Hollan soudní rozhodnutí.

Zástupci společnosti Uber se k usnesení krajského soudu zatím nevyjádřili. Dlouhodobě tvrdí, že firma neprovozuje taxislužbu, ale sdílenou přepravu osob a podniká v souladu s evropskými směrnicemi.

Podle soudu současné podmínky porušují několik ustanovení zákona, který provoz taxi upravuje. Nesmí poskytovat službu v případech, že řidiči k tomu nebudou mít oprávnění, auto není označené jako taxi a nenese název společnosti či nemá taxametr.

Uber musí usnesení začít dodržovat ve chvíli, kdy bude přeloženo do holandštiny a doručeno vedení společnosti.

Podnět k soudu podala společnost Lido Taxi Radio, město bylo přidruženým účastníkem řízení. Uber může podat odvolání, které však nebude mít odkladný účinek.

Uber, který poskytuje taxislužbu v mnoha zemích světa a mnohde se dostal do sporu s místními samosprávami, začal fungovat od února i v Brně. Tvrdil, že není taxislužba, ale spolujízda a poskytuje službu v souladu s evropskými směrnicemi.

Služba funguje na principu sdílené ekonomiky. Zákazník si pomocí mobilní aplikace zadá požadavek a po svezení se mu strhne příslušná částka z platební karty podle vzdálenosti, kterou zaznamená aplikace pomocí GPS. V systému také funguje hodnocení řidiče zákazníkem. Služba a řidiči však nesplňují požadavky na taxislužbu, což vadí především klasickým taxislužbám, které Uber považují za nekalou konkurenci, protože nesplňuje požadavky dané zákonem a místní vyhláškou.

Rozhodnutí soudu má působnost pouze pro Brno. V Praze taxikáři s návrhem na předběžné opatření neuspěli, protože ho podali s více než roční prodlevou od začátku poskytování služby. Nyní běží standardní soudní proces, který rozhodne o dalším působení Uberu jak v Praze, tak v Brně. Soud také předběžným opatřením zakázal v Brně provozovat službu provozovateli partnerské flotily aut Uberu i jednomu konkrétnímu řidiči.

autor: jel | zdroj: ČTK
Spustit audio