Dotisk kontroverzního průvodce po Brně obsahuje kapitolu o krásách jeho okolí

Bedekr s názvem To je Brno před časem vyvolal pozdvižení zejména v městech a obcích v okolí Brna, o nichž se jeden z autorů nelichotivě vyjadřoval. Dnes vyšel dotisk již rozebraného průvodce. Je o jednu kapitolu delší.

V Blansku na vás dýchne prázdnota, Kuřim je pracovní tábor a opilé sklepy ve Velkých Pavlovicích jsou horší než kocovina.

Takto se jedna kapitola takzvaného "nekorektního průvodce To je Brno" strefovala do okolních obcí. Autorský text způsobil poprask, zejména mezi zástupci dotčených míst.

A tak Turistické informační centrum, které knihu připravilo, dalo v jejím druhém vydání prostor jejich představitelům, aby k sobě turisty nalákali. Dnes v Kuřimi představili novou verzi bedekru.

Nový průvodce má jinou hned obálku, první verze měla v pozadí cihlovou zeď domu s okny, ta nová verze obsahuje detail na cihly. Liší se také předmluva, kde ředitelka Turistického informačního centra popisuje, co vedlo k vydání rozšířeného bedekru.

Doplněná kapitola o krásách okolí Brna.

V něm zůstala i původní autorská kapitola Stanislava Bilera, která se posměšně vyjadřovala na konto měst a obcí. Hned za ní je pak nový text, jedenáctá kapitola. Každé město v ní dostalo prostor na jedné až dvou stranách napsat, co je u nich hezkého, proč ho navštívit a přidat k tomu i fotky.

Rousínov se třeba zmiňuje o tamní Císařské brázdě, kterou vyoral Josef II., Moravský Krumlov zve na procházky okolní přírodou, Velké Pavlovice lákají například na krojované hody, Kuřim zase na blízkou rozhlednu Babí lom, Blansko pak představuje tamní renesanční zámek a nakonec Adamov píše o Světelském oltáři nebo rozhledně Alexandrovka.

Texty napsali buď sami starostové, vedoucí kulturních odborů nebo zaměstnanci infocenter a texty jsou jak tradičního rázu obvyklém pro turistické publikace, tak i některé napsali jejich autoři trochu lehčím perem.

Zástupci obcí jsou s výsledkem spokojení a potvrdili, že žádná rivalita s Brnem už nepanuje, i když v dubnu při vydání první verze knihy byli dost rozčílení.

Doplněná kapitola o krásách okolí Brna.

Nová verze průvodce je ode dneška k dostání v infocentru ve Velkých Pavlovicích, v Galerii města v Blansku a v čistírně oděvů na ulici doktora Vališe v Kuřimi. Jeden výtisk stojí 199 korun.

Od pondělí pak bude průvodce k dispozici v infocentrech v Brně na Panenské ulici a v Radnické ulici, takzvaně pod krokodýlem. Dostupný bude taky i na e-shopu brněnského infocentra. Rozšířená verze bedekru vyšla v nákladu dva tisíce kusů. První verze průvodce, která vyšla v nákladu tří tisíc kusů, byla rozebraná během několika dní.

Brněnští opoziční zastupitelé po vydání knihy požadovali, aby za ni dostala trest ředitelka turistické informačního centra Jana Janulíková. Vedení Brna se nakonec rozhodlo, že šéfku Turistického informačního centra za vydání průvodce nepotrestá, jen dostala dopis od primátora, který ji požádal o lepší komunikaci s politickým vedením města.

A jak dnes primátor řekl, tentokrát zástupci radnice výsledek viděli před výtiskem dopředu. Sama Janulíková pak píše v úvodníku rozšířené verze knihy o tom, že lidé cestují za zážitky a řada z nich vyhledává autentické zážitky, a právě ty v bedekru obsaženy jsou.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio