Turisty bude po Punkvě vozit flotila nových lodí

Turisty na podzemní plavbě po říčce Punkvě v Moravském krasu budou vozit nové lodě.

Správa jeskyní Moravského krasu postupně obmění flotilu lodí, které vozí turisty po podzemní říčce Punkvě. První plavidlo z celkem deseti už kotví v přístavišti u Punkevních jeskyní. Jejich návštěvníky ze dna propasti Macocha poprvé sveze už příští týden.

Zbrusu nová loď dostala jméno Wankel. „Lodě, které tady jsou, první z nich byly vyrobeny v roce 1982. Těch je tady šest. A pět dalších lodí bylo vyrobeno a dovozeno v roce 1991 až 1992,“ popisuje vedoucí Punkevních jeskyní Hynek Pavelka.

Zatímco starší plavidla jsou červená, nová loď má zelenou barvu. Na první pohled je to jedna z mála viditelných změn. Ty se udály spíš pod povrchem.

Ovládání nové lodi

„Při stavbě těchto lodí se vycházelo konstrukčně z lodí stávajících, protože do jeskyně se větší loď nevejde. Takže velikost zůstává stejná. Je trochu jiný materiál, protože ty staré lodě jsou železné a jednak jsou hliníkové. Hliník se moc neosvědčil, takže tyto lodě jsou železné, tloušťka plechu je silnější. Zcela nové jsou baterky, ty jsou lithiové a jejich životnost by měla být deset let,“ upřesňuje Pavelka.

Ovládání nové lodi.

Lodě se i nadále ovládají dvěma motory – zadní je hnací a přední slouží k dokormidlování mezi skalními stěnami. Nové lodě jsou také bezpečnější. Jejich konstrukce totiž nedovoluje, aby se úplně potopily.

Kromě barvy není mnoho změn vidět, lodě ale mají jinou konstrukci a jsou i z jiného materiálu.
Flotila původních lodí pomalu dosluhuje.

První loď už v Punkevních jeskyních převzali, další dostanou do konce roku a počet do deseti završí na jaře příštího roku.

„K předání lodi došlo v pondělí, ještě jsou tam potřeba nějaké věci dotáhnout do konce, protože plavební správa v Přerově musí dodat rejstříkové číslo lodi a dát v podstatě to hlavní potvrzení, to kulaté razítko, že na té lodi se dá provozovat plavba s návštěvníky. Počítáme, že příští týden by se mohli návštěvníci na té lodi svézt,“ odhaduje Pavelka.

autor: Michal Záboj
Spustit audio