20 let od tragických povodní: kukuřice prorostla podlahou a zapletla se do záclon

12. červenec 2017

Připomínáme si dvacet let od ničivých povodní na Moravě. Dnes vás zavedeme do otrokovické čtvrti Bahňák.

Před dvaceti lety vtrhla velká voda do Otrokovic na Zlínsku. Z trhliny v břehu Moravy se nad otrokovickou čtvrtí Bahňák vytvořilo obrovské jezero. Desátého července voda překonala hráz a postupně zaplavila stovky starých baťovských domků i novější paneláky. Zahynul tam tehdy jeden člověk.

Drtivá většina obyvatel opustila své domovy. Kvůli silničnímu náspu neměla voda kam odtéci a v nejstarší části Kolonka zůstala tři týdny.

Paní Milada Říháková sedí na zelené zahrádce svého domku, kde příjemně zurčí fontánka. Voda, která se přivalila před dvaceti lety ale zdaleka tak mírumilovná nebyla.

Začátek července 1997 na Zlínsku.

„Pamatuji si, že 7. července jsme zjistili ve sklepě vodu. Za tři dny jsme otevřeli dveře, pes štěkal a pode dveřmi tekla voda do baráku. Posbírali jsme doklady, zvířata a z Kolonky jsem odcházela a bylo tu po krk vody. Ještě jsem pomáhala zachraňovat jednoho pána, který odmítal odejít,“ vzpomíná.

Obyvatelka otrokovické Kolonky před zatopením domu v roce 1997.

Svůj domov musela opustit na tři týdny. Nějakou dobu bydleli na ulici, pak u známých, potom jim zaměstnavatel poskytl ubytovnu, kde zůstali až do Vánoc. První kroky zpět domů byly plné obav – vždyť v Kolonce dosahovala hladina vody přes tři metry.

Velká část domů v Kolonce měla vodu do prvního patra.

„Když manžel otevřel dveře, byla to prostě hrůza. Všechno bylo vyzvednuté – kuchyň až do stropu. Protože manžel je rybář, měli jsme ve sklepě v sudu kukuřici. Ta kukuřice doslova vzrostla a prorostla podlahou, dřevěnou podlahou v obýváku až do metru a půl, takže se mi zapletla do záclon,“ popisuje zoufalý stav domu pamětnice.

Následky povodně v Tlumačově 1997.

Zachránily se jen věci z poschodí. Říhákovi navíc v Kolonce nebydleli dlouho – pouhých sedm let. „Měli jsme všechno nové a o všechno nové jsme tady dole přišli,“ dodává Milada Říháková.

S velkou vodou připluly do Otrokovic i velké ryby.

Domů se vrátili den před Štědrým dnem. První Vánoce tedy strávili u bedny stlučené do podoby stolu a se dvěma bedýnkami místo židlí. V rohu stála automatická pračka, kterou dostali a v rohu neozdobený stromek.

Fryštácká přehrada červenec 1997.

Opravy trvaly až do dalšího léta a manžele přišly na více než 300 tisíc korun. „Kdykoliv silně zaprší nebo déle prší – ten strach byl veliký. Nechtěla bych to zažít znovu, protože kdyby se to zopakovalo, tak nám to tu spadne celé,“ říká.

Starosta Otrokovic Jaroslav Budek (ČSSD potvrdil), že kvůli opravám a dostavbám baťovských domků už nebude možné zařadit Bahňák do plánované památkové zóny.

autor: rv
Spustit audio