Tým zlínského očního centra Gemini použil při operaci nový přístroj pro laserovou korekci očních vad

13. březen 2006

První operaci oka unikátním přístrojem Horizon uskutečnili o víkendu ve zlínském očním centru Gemini. Primář očního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Pavel Stodůlka během dvou let vyvinul ve spolupráci s americkými partnery speciální laserový skalpel pro korekce očních vad.

Hlavním kladem vylepšené metody Epilasic je vyšší přesnost, rychlost operace a menší bolestivost pro pacienty, a to právě díky novému operačnímu přístroji. " Jako jediný ve světě má tu část, která přijde do styku s okem kompletně, jednorázovou," vysvětluje primář Stodůlka. Přístroj funguje tak, že vytvoří slabou vrstvičku, která je tenčí než lidský vlas, na povrchu oka a pod ní se potom provádí vlastní laserová korekce. Na konci operace se vrstva zachová. "A právě pod ní probíhá to hojení méně bolestivěji a klidněji, než kdyby tam ta vrstvička nebyla," doplňuje primář očního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Pavel Stodůlka.

Operace Epilasic jsou používány na vady krátkozrakosti i dalekozrakosti a hlavně tam, kde je třeba tenčí rohovka. V takovém případě totiž jiné laserové operace neumožňují dostatečně kvalitně vadu korigovat. Přístroj také rozšiřuje spektrum vad, které mohou lékaři operovat a zákroky metodou Epilasic jsou pro pacienty méně bolestivější. "Výsledná kvalita vidění by měla být opravdu špičková," říká primář Stodůlka.

Lékaři ve zlínském očním centru měsíčně odoperují zhruba 250 až 300 pacientů. "Jedná se o operace šedého zákalu, refrakční oční operace nebo korekce vad pomocí laseru. Tyto operace zatím zdravotní pojišťovny nehradí, to znamená, že si je plně hradí klient sám," dodává ředitel očního centra Jiří Jirmakov.

autor: rv
Spustit audio