Ojedinělé centrum volného času otevřeli skauti v Kateřinicích na Vsetínsku.

27. květen 2006

Dětské bezbariérové středisko Březiny totiž nabízí možnost pobytu ve valašské přírodě vozíčkářům a tělesně postiženým.

Svou základnu tam mají i místní skauti, kteří dílo v hodnotě bezmála jednoho a půl milionu korun vybudovali za devět měsíců. Rozsáhlá roubená stavba ve tvaru osmiúhelníku poskytuje dostatek místa pro několik desítek vozíčkářů a jejich doprovod. Okolí skauti upravují tak, aby i tělesně postižení mohli vstoupit na lesní stezky.

Vedoucí centra Pavel Drábek se netají radostí nad dokončeným dílem: "Centrum je výjimečné především tím, že je umístěno v těsném sousedství přírody. Už když jsme je plánovali, začínali jsme drobné aktivity s hendikepovanými. Právě ony nás přivedly k tomu, že když jsme si chtěli stavět vlastní klubovnu, upravili jsme projekt tímto směrem."

"Dominantou je osmistranný srub, ze kterého vyčnívají 4 boční křídla, každé má 6x6 metrů. V nich budou jednotlivé klubovny. Centrální místnost má přes 80 m², její dominantou je velký krb, ke kterému se vejde až 60 vozíčkářů. Všechny dveře jsou širší, tak aby všude mohli projet i vozíčkáři.

Máme pro ně i speciální koupelnu a sociální zařízení. Všude jsou umístěny vypínače a signalizační zařízení v takové výši, aby na ně dosáhl i člověk ze země, kdyby například z vozíčku spadl. Vše je připraveno tak, aby po desetiletí vyhovovalo patřičným podmínkám," upřesnil závěrem vedoucí centra Pavel Drábek.

autor: rv
Spustit audio