Kvůli zahradním stavbám přibývá sousedských sporů.

8. červen 2006

Určitě to platí alespoň o těch, které končí u veřejného ochránce práv. Ombudsman Otakar Motejl to dal na prahu letní sezóny do souvislosti s rostoucí oblibou zahradních staveb v poslední době.

Sousedé se hádají kvůli stínění od zahradního domku, kouři z grilu a z dalších důvodů. Jindy lidé nedodrží stavební předpisy a věc řeší stavební úřady. Jednu zcela konkrétní stížnost zmínil právník kanceláře ombudsmana Marek Hanák: "Dáváme tímto stížnost na své sousedy, a to z důvodu nepovolené stavby udírny, která je umístěna přímo na bočním štítu našeho domu. A to tak, že když se zatopí v této udírně, veškerý kouř jde do našeho domu. Tito naši sousedé, místo domluvy či našeho souhlasu, vůbec nerespektují naše soukromí. Žádáme proto, aby tato stavba byla v co nejkratším termínu odstraněna."

Jako dobrou prevenci takových sporů doporučil Marek Hanák držet se hesla "Se sousedy se mluví": "Se sousedy je třeba komunikovat, informovat je o tom, jaké záměry se svým pozemkem máme. Veřejný ochránce práv se totiž v řadě případů setkává s tím, že příčiny mnohdy vleklých sousedských sporů jsou pouze v neochotě komunikovat a v zanedbání jakési základní sousedské tolerance. Vede to mnohdy k dlouhým soudním sporům mezi sousedy, což samozřejmě nemůže přispívat ke klidnému a pohodovému bydlení."

Lidem, kteří si chtějí pořídit nějakou zahradní stavbu a neví, jak postupovat, aby se neprovinili proti stavebnímu zákonu, Marek Hanák radí: "Stavebník, který nemá zkušenosti se stavebním zákonem, by měl ještě předtím než zakoupí nějakou zahradní stavbu, navštívit příslušný stavební úřad a poradit se, zda na příslušnou stavbu je třeba ohlášení nebo dokonce stavební povolení. Potom z toho plynou poměrně velké povinnosti a i finančně to může být nákladné."

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio