Na Jihomoravské hřbitovy míří tisíce lidí

29. říjen 2006

Na jihomoravské hřbitovy v těchto dnech před Památkou zesnulých přicházejí tisíce lidí. Jen na jedenáct pohřebišť v Brně by mohlo kolem Dušiček, které připadají na čtvrtek 2. listopadu, dorazit asi 200 tisíc lidí. Brněnská správa hřbitovů, stejně jako správci ve většině dalších měst a obcí, proto prodlužuje otevírací dobu a zavádí speciální služby. Návštěvníci hřbitovů by v těchto dnech ale měli být také ostražitější, protože spolu s nimi na hřbitovy míří i zloději.

"V tyto dny je obrovská koncentrace návštěvníků na všech veřejných pohřebištích a s tím je spojena zvýšená četnost krádeží. Čili je potřeba aby si každý hlídal své osobní věci zejména kabelky a neodkládal je na hrob, když si jde například napustit vodu nebo odhodit do kontejneru odpadky." Říká ředitel brněnské městské správy hřbitovů Marek Šamšula.

"Musím konstatovat, že zhruba 30% hrobů, na kterých je řádně uzavřena celoroční smlouva, není vůbec udržováno. Chtěl bych apelovat na lidi, aby alespoň jednou do roka na tyto svátky pohřebiště navštívili a hroby uvedly do patřičného stavu." Dodává Marek Šamšula.

Podle zákona o pohřebnictví hrozí totiž těmto nájemcům hrobových míst sankce až do výše 50 tisíc korun. "Letos zavádíme na Ústředním hřbitově v Brně na Dušičky jenu novinku a to dva pojízdné elektromobily, které budou po areálu rozvážet seniory se sníženou pohyblovostí."

autor: Michal Záboj
Spustit audio