Radnice Brno-sever má plán na řešení sociálního bydlení

25. leden 2007

V poslední době se hodně mluvilo o narůstajícím problému takzvaných sociálně vyloučených lokalit, kde se kumulují nepřizpůsobiví občané a chudí lidé ve městech. Brno není výjimkou a podle některých problém stále narůstá.

Možná i díky kauze bývalého starosty Vsetína Jiřího Čunka, který nechal přemístit rodiny Romů z jednoho místa na druhé, se tento problém spojuje často s romskou menšinou. Podle některých sociálních pracovníků je to ale nepřiměřeně zjednodušující pohled na celou situaci, ve které hlavní roli hraje především chudoba. S originálním řešením v jedné z nejproblematičtějších oblastí přišel starosta městské části Brno-sever Leo Venclík. "My jsme začali připravovat některé domy na formu bydlení, které bude mít formu hotelového typu, kde by byly jednodušší smlouvy a kde by bylo zcela jasné, že když člověk neplatí nebo nedodržuje řád domu, tak ho opustí. Bylo by to sice jednoduché, ale velmi čisté a kulturní bydlení. Zároveň bychom měli kontrolu, jak se lidé k majetku chovají. Bydlení bude určeno hlavně pro rodiny s dětmi."

Brněnské organizace, které se zaměřují na řešení problému romské menšiny a vůbec sociálně slabých, se shodují, že vymáhání platby za nájemné je hlavně o schopnostech pracovníků té které městské části. Podle Whaila Kazala ze sdružení IQ Roma Servis je problém s neplacením nájemného konkrétně na Brně-sever skutečně velký. "Neplatičství jako fenomén je počátkem roku 2007 z velké části způsoben částečnou liknavostí, nezájmem, možná nedostatkem lidských zdrojů nebo prostě technických kapacit. Osobně se domnívám, že už jsou známy a ověřeny v praxi metody, jakým způsobem u lidí, u kterých existuje riziko, že nebudou platit nájem, tuto povinnost zajistit. V oblasti bydlení by bylo výborné, kdyby ve městě Brně vznikla nějaká celistvá celoměstská koncepce bydlení, aby například nedocházelo k situacím, kdy v podstatě jedno ghetto je rušeno, stává se z něj lokalita, kam se stěhují lidé z vyšších příjmových skupin, a v jiné městské části vzniká ghetto nové."

Jednou z nadějí na nějaké komplexnější řešení situace sociálně slabých lidí je komunitní plán sociálních služeb v Brně. Ten teď město společně s ostatními organizacemi i samotnými klienty z řad sociálně slabých vytváří. "Tam se objevily už čtyři priority, kterým bychom se chtěli věnovat. Je to zaměstnanost, vzdělávání, podporované asociální bydlení a prevence sociálně-patologických jevů. Je to obecně prevence ve všech směrech, abych to tak převedla do nějaké lidské řeči. To znamená, podporujeme neziskové organizace, které se starají o volnočasové aktivity dětí," upřesnňuje první náměstkyně brněnského primátora Barbora Javorová.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio