V Hustopečích a v Bořeticích na Břeclavsku chtějí postavit pomník kvasince vinné

14. březen 2007

Vinaři hned ze dvou míst na jižní Moravě chtějí vzdát poctu titěrnému organismu, bez něhož by výroba vína nebyla možná - kvasince vinné. Pomník kvasince chtějí ještě letos postavit v Hustopečích a také v nedaleké recesistické republice Kraví hora v Bořeticích na Břeclavsku.

Vinaři z Hustopečí tvrdí, že s nápadem přišli jako první oni. Totéž ovšem říkají i Bořetičtí. "Kvasinka doprovází člověka od samého začátku existence lidstva a je skoro ve všem. V kysaném zelí, v chlebě, v mléku, v kvašákách, v tvrdých alkoholech nebo ve víně. Takže proto bychom chtěli vzdát poctu kvasince, jako takové," vysvětluje prezident recesistické republiky Kraví hora v Bořeticích Václav Petrásek.

Jako první konkretizovali podobu pomníku v Hustopečích. "Měla by to být mnohonásobně zvětšená kvasinka, která má přibližně kulový tvar a my ji zachytíme v okamžiku dělení. Bude to z pískovce, který se už veze až od Teplic v Čechách. Kvasinka bude uložena na podstavci, který bude vyzděn ze starých cihel, aby nerušil okolí, ve kterém se bude nalézat. A pod ním bude kovová deska, na které bude napsáno česky a latinsky, co to je. Pomník plánujeme umístnit v místě, které je přímo předurčeno pro vinařství a totiž v domě U Synků ve dvoře, kde se nachází vinařská expozice ze šestnáctého století. Je tam turistické informační centrum, muzeum, galerie a najednou tam bude kvasinka. Stihnout to musíme v každém případě do burčákových slavnostní," dodává místostarosta Hustopečí Jiří Teplý.

V Bořeticích původně plánovali, že poctu kvasince vzdají sochou patrona vinařů svatého Urbana, stojícího v kvasinkách. Pro velké náklady však od toho upustili a v současnosti se podle prezidenta Petráska kloní také ke zvětšenině dělící se buňky kvasinky. "Naše republika zase tak bohatá není. My bychom pravděpodobně udělali jenom mosaznou desku, takový reliéf s textem a s autory těchto návrhů. Vybereme vhodné místo mezi sklepy tady pod Kraví horou. Chtěli bychom to spolu s Hustopečskými odhalovat někdy na podzim," uvádí prezident recesistické republiky Kraví hora v Bořeticích Václav Petrásek.

Idea pomníku kvasinky se zrodila už před mnoha lety. Tehdy ještě v myšlenkovém kvasu nebylo důležité, kde s nápadem přišli dříve. Podle prezidenta Kraví hory to bylo v Bořeticích. Místostarosta Hustopečí naopak tvrdí, že důležité je to, kde začala původně beztvará idea nabývat konkrétní obrysy, a to prý bylo v jejich městě. Spor patrně skončí až tím, že se vinaři vrátí do země, z níž vzešli. Kravihorští totiž vyzvali Hustopečské na souboj. Ti hozenou rukavici zvedli a zvolili zbraně. "Budeme po sobě střílet šampaňským. Postavíme se zády k sobě, ten, kdo souboj organizuje, dá povel pět kroků vpřed, otočit, odzátkovat, a to bude souboj o tu kvasinku. A pochopitelně to skončí kde jinde, než v některém ze sklepů, buďto v Bořeticích, nebo v Hustopečích," doplňuje Václav Petrásek.

autor: gaj
Spustit audio