Neobvyklá autogramiáda sídelního biskupa Esterky se dnes konala na Velehradě

5. červenec 2007

Na Velehradě se dnes konala neobvyklá autogramiáda. Pomocný biskup brněnský pověřený péčí o české katolíky v cizině Petr Esterka tam uvedl a podepisoval publikaci "Rozhodni se pro risk". Ta obsahuje rozhovory o jeho životě na jižní Moravě i pozdější emigraci a také netradiční pohled na církev.

Kniha má zvláštní nádech a nabádá k odvaze a k riskování. " Jak jsme to dávali dohromady, tak jsem si uvědomili, že bylo mnoho situací, kdy jsme museli riskovat. V mém případě to byl okamžik, kdy jsem se rozhodl utéct za hranice. Ale šlo také o momenty, kdy člověk chodil do kostela a nesouhlasil s marxismem - leninismem nebo jsem riskoval, když jsem byl v Římě v semináři. To člověk musel šest let poslouchat, i když mu některé věci nedávaly smysl. Ale když jsem chtěl dosáhnout nějakého cíle, tak jsem prostě vydržet musel," říká Petr Esterka.

Jak ale pomocný biskup brněnský pověřený péčí o české katolíky v cizině Petr Esterka dále uvádí, nikdy nešel do všech zmíněných situací úplně bezhlavě. "Třeba ten útěk přes hranice jsem připravoval nebo sháněl informace celé tři roky, ale v žádném případě jsem toho nikdy nelitoval. Otevřel se mi celý svět, zatímco tady jsem byl takový udupaný, udusaný a znemožněný po všech stránkách. Tam jsem měl najednou možnost poznat celý svět a být sám sebou," popisuje Petr Esterka.

Po příchodu do Spojených států dělal pomocný biskup brněnský to, co se od něj očekávalo, jak sám uvádí. "Doma jsem žil pohodlným životem a moc jsem se starat nemusel. V Americe člověk dělá to, co umí a může se prosadit," doplňuje Petr Esterka. Kniha "Rozhodni se pro risk" je záznamem rozhovoru Esterky s publicistou Alešem Palánem.

Spustit audio