V zámku ve Velkých Opatovicích je otevřeno Moravské kartografické centrum

26. říjen 2007

Ve Velkých Opatovicích na Boskovicku se dnes pro návštěvníky otevřelo nové Moravské kartografické centrum. Expozice sídlí v jedné části tamního zámku a návštěvníci v ní najdou vše, co souvisí s výrobou a zpracováním map. Kuriozitou a také hlavním exponátem této v Česku ojedinělé expozice je asi 100 let stará rozměrná plastická mapa Moravy a Slezska.

Ke vzniku Moravského kartografického centra možná trochu pomohla náhoda. V depozitáři Moravského zemského archivu v Kunštátě byla nalezena unikátní plastická mapa Moravy a Slezska. Zámek ve Velkých Opatovicích se tak stal vhodným místem, kam rozměrnou mapu umístit, říká autor expozice kartografického centra Petr Fencl z Národního zemědělského muzea: "Je to ideální prostor pro tu mapu, protože by při krátkodobých výstavách až nesmírně trpěla montáží, zpětnou demontáží, převozem, takže si myslíme, že se jí konečně dostalo důstojného prostoru."

Plastická vojenská štábní mapa Moravy a Slezska samozřejmě není jediným exponátem kartografického centra. Stovky přístrojů a pomůcek mají návštěvníkům přiblížit, jak vznikaly mapy, a seznámit je s obory spojenými s kartografií - tedy s geodézií, fotogrametrií a okrajově také s polygrafií. Podobná ucelená expozice podle Petra Fencla v Česku dosud neexistovala: "Okrajově se této problematice věnují některá regionální muzea a do nich se to dostalo díky místním školám nebo místním fandům kartografie nebo geodézie, kteří třeba ty věci sbírali a potom to darovali příslušnému muzeu, ale myslím si, že nic tak uceleného jako je tady, v České republice neexistuje."

Velké Opatovice leží na severním okraji Jihomoravského kraje. Moravské kartografické centrum vzniklo v části velkoopatovického zámku, která v posledních letech prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Starosta města Jiří Bělehrádek doufá, že expozice pomůže oživit region: "Naše neděje jsou takové, že přiláká sem občany z naší republiky, turisty, návštěvníky, a že prostě se o Opatovicích ale i celého mikroregionu bude víc mluvit a vědět se o něm."

Moravské kartografické centrum bude sloužit také k pořádání krátkodobých výstav a odborných seminářů. Letos ale bude pro návštěvníky otevřeno jen o víkendech, a to zhruba do poloviny listopadu. "Potom jedině na dohodu, že přijede větší skupina lidí, by se otevíralo toto katografické centrum, a s otevřením na celou sezonu počítáme na příští rok v půli dubna," doplňuje starosta Bělehrádek.

autor: Michal Záboj
Spustit audio