Přísnější pravidla ochrany přírody v Národním parku Podyjí přinášejí nové objevy živočichů

30. květen 2014

Národní park Podyjí neustále překvapuje. Cyklisty a pěší turisty novými stezkami, přírodovědce stále novými objevy živočichů, o nichž si mysleli, že už neexistují.

Tyto objevy jsou stále častější a tak hlavně ochránce přírody těší, že přísnější pravidla ochrany přírody v této části znojemského regionu přináší své výsledky. "Těch rarit, vzácností a specialit je celá řada. Týkají se ale výhradně zvířátek, která jsou podstatně menší, mají zpravidla šest nohou, případně osm, to znamená hmyzu a pavouků. U nás v Národním parku Podyjí se daří každý měsíc objevit několik druhů hmyzu, které jsou nové nejen pro Moravu, ale pro celou Českou republiku," říká jeden z pracovníků Národního parku Podyjí Martin Škorpík.

A pokud jde o větší zvířata, před nedávnem se hovořilo o divoké kočce, která možná migruje z rakouské na českou stranu Národního parku. "Co se týče těch větších zvířat, tak v poslední době se v naší přírodě rozšiřují druhy, které u nás nejsou původní a byly sem introdukovány nejrůznějšími cestami. Takovým jedním z obvyklých modelů nebo způsobů, jak se tato zvířata dostanou do přírody, je ten fakt, že v polovině devadesátých let skončila celá řada kožešinových farem. A především norek americký je zvířátkem velice přizpůsobivým, který se na naši přírodu adaptoval, protože stovky, možná i několik tisíc těchto zvířat, bylo vypuštěno do volné přírody chovateli, kterým bylo líto ta zvířata utratit," uvádí Martin Škorpík.

Dneska se tento živočich v naší přírodě velice rozšířil a dá se říct, že působí i značné škody. Dokonce bylo prokázáno, že například na Sokolovsku loví užovky stromové, což v této oblasti způsobuje veliký problém. "Norek americký dělá škody především kolem vod, kde loví vodní živočichy," doplňuje jeden z pracovníků Národního parku Podyjí Martin Škorpík.

autor: Anna Černá
Spustit audio