Opravy za zhruba 12 milionů korun letos čekají hrad Veveří

18. leden 2008

Hrad Veveří u Brněnské přehrady má za sebou další část rekonstrukce. Za více než 14 miliónů korun byla minulý rok například opravena střecha anglického traktu, vyhlídková terasa a část interiérů. Skoro stejnou sumu peněz bude mít správa státního hradu k dispozici i letos.

Pro letošní rok má hrad Veveří zatím jistých téměř 11 milionů korun. Nejvíce, a to 8 milionů, dodá státní rozpočet, bezmála čtyři pak město Brno. "Jednáme ještě o cílené dotaci města Brna a příspěvku ve výši půl milionu od kraje. Budeme pokračovat v opravách romantické vyhlídkové terasy, dokončíme cestu k Jižní bráně a rádi bychom zásadně postoupili s úpravami interiérových výmaleb v hlavním paláci," uvádí kastelán Petr Fedor.

Minulý rok zavítalo na hrad Veveří přes 80 tisíc návštěvníků, což je o třetinu více, než v roce 2006. Ti, kteří přijdou letos, se možná už ke konci sezóny dočkají zcela nové a významné atrakce. Zpřístupněna bude Prachová věž, odkud se návštěvníkům naskytne jedinečná vyhlídka na celé jižní panorama hradu a do údolí potoka Veverky.

Hrad Veveří je v majetku státu. Na jeho obnově se ale už několik let podílí také město Brno. Dohromady už věnovalo více než dvacet milionů korun. Jen minulý rok to byly čtyři miliony, za které se podařilo vybudovat novou přístupovou cestu k památce od lodní zastávky na přehradě. "Svým způsobem město investuje do svého hradu," nezastírá brněnský primátor Roman Onderka. "Ta historie Veveří a Brna je velice svázána a chtěl bych se dožít toho, že Brňané budou výletníky na tomto hradě," dodává Roman Onderka.

Obnova hradu Veveří u brněnské přehrady bude pokračovat i v dalších letech. Hlavní část prací by mohla být hotova v roce 2010, kdy hrad oslaví 800 let od své první písemné zmínky.

autor: Michal Záboj
Spustit audio