V Brněnské přehradě ubylo sinic

8. červen 2011

Brněnská přehrada byla dlouho synonymem zeleného rybníku plného jedovatých sinic, kde hygienici nedoporučují koupání. Letos už to neplatí. Z výsledků nejnovějších laboratorních rozborů usazenin v nádrži vyplývá, že je v ní teď desetkrát méně sinic, než před třemi lety, kdy začalo její čištění.

S čistěním Brněnské přehrady začal státní podnik Povodí Moravy v roce 2008. Mezi opatřeními bylo vápnění sedimentů na březích upuštěné přehrady, okysličování spodních vrstev vody pomocí aeračních věží, dále aplikace neškodného síranu železitého jako srážedla fosforu na přítoku do nádrže a také výměna rybí obsádky. Výsledek popsal Jan Morenga z Povodí Moravy: "Vzorky sedimentů nám ukázaly, že v roce 2008 bylo kolem čtyřiceti milionů buněk sinic v jednom litru sedimentu. V roce 2010 se to pohybovalo kolem jednoho až pěti milionů buněk sinic v jednom litru sedimentu."

Brněnská přehrada - aerační věž 1

Opatření vedoucí k odstranění sinic potrvají letos až do konce září a zopakují se i příští rok. Čištění přehrady potrvá do konce příštího roku a přijde na téměř 144 milionů korun, které zaplatí Státní fond životního prostředí.

Brněnská přehrada - loď Vídeň

Aby voda v nádrži zůstala čistá po ukončení aktuálních procesů směřujících ke snížení počtu sinic, je nutné zabránit tomu, aby do ní přitékal fosfor, kterým se sinice živí. To znamená hlavně vybudovat v obcích chybějící čistírny odpadních vod. Finančně je v tom podporuje Jihomoravský kraj i ministerstvo životního prostředí. Přesto fosfor stále přitéká. "Obce, které jsou nádrži nejblíže, produkují sedmdesát procent z jeden a třiceti tun, které končí v nádrži. Je to územní působnost asi třináct kilometrů nad nádrží. Bude snaha dovybavit čistírny v této oblasti technologií na srážení fosforu. Tím by se měl snížit objem látky v nádrži," řekl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma.

Brněnská přehrada - aerační věž 2

Podle Antonína Tůmy nehrozí, že by se kvalita vody v přehradě po ukončení současného projektu vrátila do stavu před čistěním: "Opatření budou mít efekt stále. Po dostavbě čistíren se sníží vnos fosforu do nádrže. Máme v povodí dvě čistírny odpadních vod ve zkušebním provozu. Dalších devatenáct se realizuje. Sto jedenáct obcí má v určité fázi výstavbu čistíren a kanalizací. Všechna tato opatření po dokončení budou mít výrazný vliv na zlepšení situace."

I po výstavbě a modernizaci čistíren odpadních vod se ale bude fosfor do Svratky a jejích přítoků dostávat z splachováním hnojiv z polí a z rybníků a z průmyslových podniků.

autor: gaj
Spustit audio