Z nelegálních pálenic letos vyteče pět miliónu litrů alkoholu

6. září 2011

Černé pálení alkoholu je letos na vzestupu, nelegálních domácích palíren stále přibývá. Načerno vyrobené destiláty navíc stále častěji putují i do restaurací a hospod. Nejhorší je prý situace na Moravě.

Důvodů pro vzestup černého trhu je hned několik. Od loňska platí zákon, podle kterého nelegální pálení alkoholu už není trestným činem, ale jenom přestupek. Lidé, kteří mají doma nepřihlášenou destilační kolonu, se tak už trestu příliš nebojí.

„Problém je v tom, že před sedmi lety byla daň z pálení 89 korun, dneska je 143,“ míní vedoucí pálenice Pod Hrádkem v Újezdu u Boskovic Vladimír Fabiánek, „mnoho lidí ale naopak ustupuje od černého pálení proto, že vidí, že slivovice vypálená na těchto moderních přístrojích je podstatně kvalitnější.“

Načerno se letos v Česku podle odhadů vyrobí až pět milionů litrů alkoholu. Stát tak na daních přichází o desítky milionů korun. „Vzhledem k tomu, že v loňském roce byla velmi malá úroda ovoce a v letošním roce je naopak zásadně vyšší, tak určitě to nelegální domácí pálení se oproti loňskému roku minimálně zdvojnásobí,“ odhaduje Pavel Dvořáček, šéf likérky Rudolf Jelínek.

autoři: Michal Záboj , tme
Spustit audio