Muzeum romské kultury v Brně slaví 20 let existence

19. říjen 2011

Muzeum romské kultury v Brně si připomíná kulaté výročí. Přesně před dvaceti lety se několik nadšenců začalo věnovat malým sbírkám, které postupně narostly až do současné podoby jednoho z nejkomplexnějších zařízení svého druhu v Evropě. Muzeum romské kultury slaví své dvacáté výročí průběžně celý rok. Vyvrcholení oslav je nachystáno dnes a zítra.

Dvacetiletou historii Muzea romské kultury mapuje výstava Pod lupou. Pro veřejnost bude otevřena v sídle muzea v Bratislavské ulici 67 od zítřka. „Výstava mapuje nepřebernou činnost našeho muzea během uplynulých dvaceti let. Zabývá se prvopočátky, problémy v začátcích, vývoj sídla muzea, jeho formy a tak dále,“ uvedl historik Michal Schuster.

Podstatnou částí výstavy Pod lupou ke dvacátému výročí Muzea romské kultury v Brně je problematika romského holocaustu. Další sekcí jsou díla romských výtvarníků. Výstava Pod lupou nabídne samozřejmě i trojrozměrné konkrétní sbírkové předměty mapující historii Romů. „Muzeum má už více jak třicet tisíc sbírkových předmětů. Vystavíme ty nejzajímavější, nejvzácnější, nejstarší," ujistil historik Michal Schuster.

Dalším vrcholem oslav dvaceti let Muzea romské kultury v Brně je dnešní koncert. Začíná v devatenáct hodin v brněnském sále Břetislava Bakaly. Vystoupí na něm například Monika Bagárová, cimbálová muzika Ivana Gašpara Hriska a řada dalších hudebníků i tanečníků.

Muzeum romské kultury bylo založeno v roce 1991 na popud skupiny romských intelektuálů. Z původně provizorních podmínek se vypracovalo v respektovanou instituci, která sídlí v generálně opraveném pětipodlažním domě. Nabízí stálou výstavu, má za sebou řadu krátkodobých výstav, provozuje knihovu, věnuje se edukační činnosti a celé řadě dalších aktivit.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio