Český kyberprostor se bude hlídat z Brna

25. říjen 2011

V Brně vznikne Národní centrum kybernetické bezpečnosti. Má čelit a předcházet internetovým hrozbám a jeho součástí bude vládní koordinační místo pro okamžitou reakci na útoky hackerů. O vybudování tohoto centra rozhodla minulý týden vláda. Sídlit bude na Mučednické ulici v budově, která dříve patřila Ministerstvu obrany.

Centrum bude mít za úkol koordinovat činnost státních institucí i veřejného sektoru v případě internetových útoků hackerů. Vybuduje ho Národní bezpečnostní úřad, který převzal odpovědnost za tuto oblast po ministerstvu vnitra. „Základním cílem bude ochrana kyberprostoru, tedy informačních a komunikačních technologií a ochrana kritické infrastruktury státu z hlediska kybernetické bezpečnosti,“ objasnil ředitel úřadu Dušan Navrátil.

Kybernetický útok v minulosti zažilo například Estonsko, kde kvůli počítačovým hackerům zkolabovala státní správa i bankovní sektor. U nás takový útok podnikli například na web České pošty. Podobná zařízení, jako bude Národní centrum kybernetické bezpečnosti, si zřizují i ostatní státy, v Evropě například Německo nebo Francie.

Národní centrum kybernetické bezpečnosti začne plně fungovat v roce 2015, ale první experty přijme už příští rok. Rozpočet centra na příští rok je 50 milionů korun a v dalších letech se bude zvyšovat až nad 60 milionů. Zatím mu ale chybějí jasné kompetence. Nejdříve totiž musí parlament schválit zákon o kybernetické bezpečnosti.

autor: gaj
Spustit audio