Pochodem na Prahu chce Moravský Krumlov zabránit stěhování epopeje

29. říjen 2011

Na dvě stovky lidí přišly v pátek podpořit protestní pochod z Moravského Krumlova do Prahy. Lidé tak pokračují v boji proti stěhování Slovanské epopeje do hlavního města, kam se mají plátna přesunout během listopadu.

Na štafetový pochod se vydala zhruba šedesátka lidí. Po etapách chtějí dojít až do Prahy a tam za šest dnů předat politikům z magistrátu petici za ponechání epopeje v Krumlově.

Petice proti přesunu epopeje do Prahy se bude podepisovat i během pochodu

Pro město jsou plátna Alfonse Muchy, o která se už více rok tahá Praha a Krumlov, jediným turistickým lákadlem. A lidé k nim mají citový vztah. I proto zvolili tak výrazný způsob protestu jako je pochod dlouhý 310 km. „Všechny možnosti už jsme vyčerpali a pochod nám přišel jako dobrá možnost, aby nás bylo znovu vidět.“´uvedl za organizátory pochodu student Adam Škárka.

Obyvatelé Moravského Krumlova protestují proti stěhování Slovanské epopeje do Prahy

První úsek pochodu vedl z Moravského Krumlova do Ivančic, kde se malíř Alfons Mucha narodil. „V dalších dnech se chceme dostat přes Třebíč, Jihlavu, Vlašim a Benešov až do Prahy,“ popsal další z organizátorů pochodu Vladimír Kuchař a s tím, že pochod probíhá štafetově a na jednotlivých stanovištích budou jeho účastníci sbírat podpisy pod petici za zachování epopeje v Krumlově.

Muchova Slovanská epopej papírově patří Praze, do Moravského Krumlova byla před desítkami let zapůjčena, protože hlavní město pro ni nemělo vhodné prostory. Ani teď se zatím žádná z variant ještě nepotvrdila. Každopádně Galerie hlavního města Prahy chce expozici, ve které je nyní na krumlovském zámku 15 z 20 pláten, na konci října uzavřít a převézt do Prahy. Důvodem je mimo jiné údajně i špatný stav zámku.

autor: Gabriela Grmolcová
Spustit audio