Divadelníci znovu protestovali proti škrtům v brněnské kultuře

8. listopad 2011

Brněnské zastupitele na jejich zasedání opět navštívil divadelníci. Stalo se tak v krátké době už podruhé.

Poprvé na jednání dorazili před měsícem, kdy žádali zastavení příprav na rozpuštění Janáčkovy opery. Nyní za její záchranu vedení města poděkovali, dál ale volají po zmírnění škrtů, které mají brněnskou kulturu postihnout od příštího roku.

Na zasedání brněnského zastupitelstva divadelníci dorazili už podruhé

Za záchranu opery děkujeme, chceme ale zachovat její dosavadní úroveň, a proto potřebujeme peníze. Tak by se dalo stručně shrnout to, co divadelní odboráři chtěl zastupitelům říct. Znovu také zopakovali svůj požadavek na odvolání ředitele Národního divadla Brno Daniela Dvořáka.

Ředitel Dvořák na kritiku reagoval zejména výčtem úspěchů jednotlivých souborů od doby, kdy převzal vedení divadla. O tom, kdo chce jeho odvolání má jasno: „Tyto tendence mají zakrýt snahu některých zaměstnanců, aby si udrželi existenci i přesto, že jejich umělecké výsledky už neodpovídají kvalitě,“ uvedl Dvořák.

Primátor Roman Onderka už dříve uvedl, že k posuzování práce ředitelů svých příspěvkových organizací a jejich případnému odvolávání má město přesný postup a toho se bude držet i v tomto případě. Co se týče škrtů, je pravděpodobné, že u některých institucí budou nakonec nižší, než plánovaných dvacet procent.

Spustit audio