Nový přístroj umožní vsetínským lékařům operovat šetrněji

23. listopad 2011

Pracovníci chirurgického oddělení vsetínské nemocnice mají k dispozici nový koloskop. Místní průmyslová firma jim věnovala diagnostický přístroj v hodnotě dvou set tisíc korun. Vsetínským lékařům umožní šetrněji operovat nádory trávícího traktu.

Hlavní výhodou nového koloskopu v Nemocnici Vsetín je možnost odhalit i ta nejmenší stádia onemocnění. Díky tomu mohou lékaři operaci naplánovat přesněji a zásah do pacientova těla je tak šetrnější. „To znamená s minimální traumatizací těla, laparoskopicky a s minimální resekcí,“ objasnil primář vsetínské chirurgie Jaroslav Sankot.

Ve vsetínské nemocnici dělají většinu operací kvůli nádoru v trávícím traktu laparoskopicky. Koloskop lékařům umožní sledovat během výkonu situaci v pacientově těle mnohem lépe, než dosud. „Při této technice potřebujeme najít i velmi malé léze, které v laparoskopu normálně vidět nejsou,“ uvedl doktor Jaroslav Sankot.

K použití na operačních sálech nový koloskop předurčují jeho rozměry. Stávající přístroje ve vybavení nemocnice to vzhledem ke svému provedení neumožňovaly.

autor: rv
Spustit audio