Aby dav nikoho neušlapal. Odborníci řeší evakuaci plánovaného stadionu za Lužánkami

Jak se lidé chovají při evakuacích? Na to se ptají odborníci při projektování nového fotbalového stadionu v Brně.

Když začne v budově pískat detektor kouře, vezmete si svoje věci a urychleně odejdete ven? Podle odborníků tomu tak ve většině případů není a dokonce, když lidé nevidí nikoho dalšího odcházet, sednou si zpátky k práci.

I s takovým chováním počítají takzvané evakuační modely. Pomocí nich se snaží odborníci na počítači simulovat okamžik, kdy je třeba urychleně vyklidit třeba koncertní sál. Jeden takový model si nechalo zpracovat i město Brno, a to pro zamýšlený fotbalový stadion za Lužánkami.

Ten by měl mít kapacitu až třicet tisíc lidí, místa na sezení mají být ve dvou patrech. Jak by probíhala nečekaná evakuace tolika fanoušků? Takovou otázku položil svému týmu stavař Tomáš Apeltauer z Vysokého učení technického v Brně. Pro lužánecký stadion navrhli například speciální evakuační lávku.

„Evakuační lávka je lávka, která bude k dispozici pouze v kritické situaci, a uleví evakuačnímu procesu. Osoby, které budou odcházet z určité části stadionu, budou moci odcházet přes lávku přímo na sousední hřiště,“ popisuje specialitu Apeltauer.

Do trojrozměrného modelu stadionu musí v počítači zadat nejen počet a rozmístění návštěvníků, ale také třeba, jestli jsou mezi nimi děti, staří nebo třeba velké skupinky, které patří k sobě. To všechno totiž ovlivňuje rychlost jejich chůze, a to, jak se chovají.

Vyprázdnění tak velkého stadionu trvá i několik desítek minut. Současné běžně používané evakuační normy mají podle Apeltauera plno mezer. Nepočítají třeba s tím, že než lidé zareagují na alarm, tedy se zvednou a začnou odcházet, trvá to několik minut. Odborníci to měřili při evakuaci divadla.

Poznat, že je situace nebezpečná, mnohým trvá dlouhé minuty

„Může trvat i dvě minuty než si návštěvníci divadla si posbírají svoje věci, najdou svoje příbuzné a někteří se budou jen rozhlížet, co se to děje a bude jim trvat velmi dlouho než usoudí, že je ta situace velmi vážná, a to tak, že by měli odejít,“ upozorňuje stavař.

Model si nechalo zpracovat město Brno. Podle lidoveckého radního Jaroslava Suchého poslouží nejen odborníkům. „I když se na to podívá nějaký fanoušek, amatér stejně jako já, který bude mít třeba strach jít na nějaký stadion, a uvidí, jakým způsobem se bezpečně dostane ven, bude-li to potřeba, tak se možná trochu uklidní,“ dodává radní.

Nedávno dokončil Apeltauerův tým také model evakuace metra linky D pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Tam by měly jezdit vlaky bez řidiče, což podle odborníků ovlivní i evakuaci. Nebude tam totiž člověk, který by pobízel cestující k urychlenému odchodu.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio