'Ať žije Francie.' Rekonstrukce bitvy U Slavkova přilákala 11 tisíc diváků

Přes 11 tisíc diváků a dobrovolníků zaplnilo v sobotu odpoledne louku u Tvarožné na Brněnsku. O víkendu tam totiž připomínají 211. výročí bitvy Tří císařů u Slavkova. Vojáci předvedli ukázku souboje o Pratecký kopec. Scénář organizátoři vytvořili ze zápisků jednoho z tehdejších generálů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci předvedli ukázku souboje o Pratecký kopec.

Vojáci předvedli ukázku souboje o Pratecký kopec. | Zdroj: ČTK

Pokřikem „Ať žije Francie" zakončil Mark Schneider, představitel generála Napoleona Bonaparte, svůj pokřik před bitvou. Historik z americké Virginie se do rekonstrukce u Tvarožné zapojil poprvé v roce 2005. Do role Napoleona se prý pasuje moc rád, protože napoleonské války jsou jeho oblíbená část historie.

Kulaté výročí bitvy tří císařů přilákalo do Tvarožné na 18 tisíc diváků

Číst článek

„Mým úmyslem není, abychom napodobovali krveprolití, hrůzu a smutnou stránku války. Chci, aby se připomínala historie,“ vysvětlil Schneider svůj záměr.

Bez koní není kavalérie

Tisícovka nadšenců z asi 15 zemí se v sobotu oblékla do replik francouzských, rakouských a ruských uniforem z počátku 19. století. Lidé je mohli potkávat už před sobotní akcí v Tvarožné, kde rozbili vojenský tábor. Organizátoři se také museli postarat o osmdesát koní, které do rekonstrukce bitvy zapojili také.

„Vůbec by nás nenapadlo sem vzít běžného koně z jezdecké stáje, při příchodu na bojiště by se asi zbláznil. O koně se staráme stejně, jako se starají lidé o své psy, bez nich by to přece nebyla žádná kavalérie. Přivezli jsme koně od soukromých majitelů, kteří se pravidelně účastní této rekonstrukce. Spolupracujeme také s profesionálním filmovým stádem.

U Tvarožné proběhne rekonstrukce bitvy u Slavkova. Tentokrát bude bez Napoleona

Číst článek

Na louku pod kopcem Santon se každoročně přijedou na rekonstrukci podívat tisíce lidí. Letos jich podle organizátorů bylo 11 tisíc. Ukázka byla komentovaná, takže se v ději neztratily ani rodiny s malými dětmi.

„Je to velký zážitek, jsme tady se dvěma dcerami, bavily jsme se s nimi, o co v bitvě jde, o tuto událost se zajímají, chodí do šermu, takže je to pro ně zajímavé,“ řekl jeden z návštěvníků.

Jako před 120 lety

Letos nadšenci do vojenské historie předvedli část z bitvy, a to útok na nedaleký Pratecký kopec. A to bez nějakého zkoušení předem.

„Rekonstrukci cvičíme na menších akcích přes celý rok. V čele je jeden velitel, který má základní představu o tom, co se má na tom dějišti odehrát. Vše řídí pomocí jednoduchých rozkazů ve struktuře velení, kterou se snažíme vytvořit tak, aby připomínala fungování armády před 211 lety,“ vysvětlil Jakub Samek ze Středoevropské napoleonské společnosti.

Vzpomínkové akce pokračují i v neděli. Na křižovatce obcí Podolí a Bedřichovice v deset hodin slavnostně odhalí pomník věnovaný této bitvě, v poledne se pak uskuteční tradiční pietní akt u Mohyly míru.

Karolína Wernerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme