Balená voda z regálů v brněnských obchodech mizí, lidé si dělají zásoby

Brněnské obchody posilují dodávky balené vody. Poté, co se včera vodárny oznámily, že kohoutková voda je kvůli přítomnosti koliformních bakterií do odvolání pitná jen po převaření, lidé začali balenou vodu skupovat. V řadě obchodů jsou tak k vidění prázdné regály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Minerálka - PET lahve

Minerálka - PET lahve | Foto: Ladislav Bába

„Manželka to pila, já jsem jí říkal, ať to nepije. Dokonce si včera dala a bylo jí zle. Tak jsem dostal příkaz koupit balenou vodu,“ popisuje pan Jaroslav, který v brněnském supermarketu koupil osmnáct litrů balené vody.

Ta postupně mizí z pultů obchodů. A to nejen z kamenných, ale i těch internetových. „My jsme jenom za včerejšek prodali jen 15krát více, než je běžný průměr. A pravděpodobně by ten nárůst byl vyšší, kdyby nám nedošla skladová zásoba,“ říká obchodní ředitel online obchodu Tomáš Jeřábek.

„Teď vodu máme dostupnou, ale i naši dodavatelé jsou velmi vyprodaní,“ dodává.

Vodou v PET lahvích se zásobily i některé restaurace a kavárny. „Děláme limonády ze sirupů, ty jsou z perlivé balené,“ popisuje barmanka Tereza.

V Brně a okolí stále platí nařízení hygieniků kohoutkovou vodu převařovat. Už by sice měla být bez bakterií, na potvrzení ale hygienici čekají do zítřka, kdy dokončí rozbory. Vodárny už od včerejška proplachují potrubí a přidávají chlor.

„Potrubí bylo proplachováno celou noc a pokračujeme v tom i dnes,“ řekl dnes Českému rozhlasu pověřený ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Petr Šindler.

Vysvětlil také, že vodárny do ulic nepřistavily cisterny s pitnou vodou proto, že i voda z nich by se musela převařovat. „To znamená, že bychom v zásadě dublovali dodávku toho produktu, který dodáváme klasicky vodovodním potrubím,“ uzavřel Šindler.

Marie Veselá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme