Baťova vila je přístupná od sklepu po věžičku. Jen do pátku

Prohlédnout si vilu Tomáše Bati od sklepa až po věžičku domu můžete jen tento týden.

Ložnice rodiny Baťů, stříbrný jídelní servis, první Baťovky nebo kolo značky Baťa. Běžně se lidem nenaskytne příležitost si tohle všechno pěkně zblízka prohlédnout.

Všechno má své místo ve zlínské vile Tomáše Bati. V ní sídlí stejnojmenná nadace. Ta tento týden uspořádala Týden Baťa. Kromě přednášek o baťovské éře také provádějí návštěvníky po vile - od sklepa až po střechu.

„Přišel nám vtipný ten kontrast studeného, chladného sklepa a teplých baťovských plakátů, takže jsme pro návštěvníky připravili výstavu plakátů, aby si nepřišli prohlédnout jenom sklep, který využíváme ke skladovacím účelům,“ vysvětluje Gabriela Culík Končitíková, autorka projektu Týden Baťa.

Vila Tomáše Bati je zcela mimořádně až do pátku přístupná úplně celá.

Vilou Tomáše Bati provádí nejen ředitel nadace Tomáše Bati Pavel Velev, ale také autorka projektu Týden Baťa. Zatím co do hlavních prostor se návštěvníci sem tam dostanou, zcela mimořádně jsou otevřené právě třeba sklepy, ale i další místa.

Vila Tomáše Bati je zcela mimořádně přístupná úplně celá.

„V původním duchu je jen první podlaží, které slouží k reprezentativním účelům. Zpřístupnili jsme návštěvníkům obě schodiště - jak to hlavní, tak to pro služebnictvo. V rámci muzejní noci zpřístupníme i bunkr, o kterém málo Zlíňáků ví, že vůbec v zahradě je,“ láká Gabriela Culík Končitíková.

Vila Tomáše Bati je zcela mimořádně přístupná úplně celá.

Cestou na další kuriozitu, tak trochu utajenou věžičku, je třeba navštívit pracovnu Tomáše Bati, která ukrývá nejcennější artefakt, i když jde o velmi skromný předmět. „Je to součást verpánku Tomáše Bati, jeho ševcovská stolička. Do dnešního dne unese devadesátikilového muže a to stáří odhadujeme na víc než 120 let. Prožila s ním i úplné začátky,“ upozorňuje Končitíková.

Vila Tomáše Bati je zcela mimořádně až do pátku přístupná úplně celá.

Když zamíříte na věžičku a odmyslíte si dnes už vzrostlé stromy, uvidíte, že továrnu měl odtud podnikatel jako na dlani.

Vila Tomáše Bati je zcela mimořádně až do pátku přístupná úplně celá.

„Z každé hlavní místnosti bylo vidět na továrnu. Kromě ložnice. Tam mu to architekti nedovolili, řekli mu, že minimálně v ložnici má odpočívat. Je to vidět i na tom domě, že mu chybí dvě okna, když se podíváte z přední části,“ upozorňuje autorka projektu Týden Baťa.

Ten trvá po celý týden a jen za první dva dny přišly do vily tři stovky lidí. Prohlídky potrvají až do pátku.

Spustit audio