Běžci jako světlušky v Lužánkách přispívali na nevidomé

Nevidomí i vidící běžci rozsvítili Lužánecký park v Brně. Podpořili tak sbírku Světluška, která pomáhá lidem, kteří úplně nebo částečně ztratili zrak.

Hejno Světlušek včera večer a v noci rozzářilo brněnský park Lužánky. Běžci s čelovkami na hlavách ve tmě běželi pro Nadační fond Českého rozhlasu. Ten sbírkou Světluška podporuje nevidomé.

Na startovní čáru se k sobě postavili ti, co vidí, i ti, co zrak částečně nebo úplně ztratili. Nevidomým cestu ukazovali jejich traséři. Jaké to je jednoho takového dělat, to si vyzkoušela i redaktorka Marie Veselá s nevidomým běžcem Alešem Moravcem.

Při běžné chůzi ji běžec držel za předloktí. Při běhu je to ale jinak. „Nevidomý a trasér mají speciální gumičku od zápěstí k zápěstí. Když spolu běží poprvé, tak je lepší kontakt těsnější – za rameno,“ vysvětlil Aleš Moravec.

Nevidomý běžec se traséra přidržuje za rameno jen velmi volně a orientuje se přitom podle pohybů jeho těla. „Důvěra je při tom velmi důležitá,“ dodal nevidomý sportovec, který rád jezdí na kole a hraje fotbal pro nevidomé.

„Všechny tyhle koníčky se snažíme podpořit, aby nevidomí mohli prožívat běžný a barevný život jako kdokoliv z nás. I drobná pomoc, která jim přispěje na školné nebo zvýší kvalifikaci, je obrovsky potřebná,“ vysvětlil Přemek Filip z Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Předem se na běh registrovalo osm stovek běžců, což Světlušce přinese výtěžek minimálně 300 tisíc korun.

autor: mav
Spustit audio