Brňany nejvíc štve, jak vypadá okolí nádraží, hrdí jsou třeba na Starou radnici

Která místa v Brně mají lidé rádi, která se jim nelíbí a na která jsou hrdí? To v těchto dnech zjišťují úředníci brněnského magistrátu pomocí takzvaných pocitových map na Moravském náměstí.

Velká mapa Brna a zvětšená mapa středu města, v nich zapíchané různobarevné špendlíky. Mapy na Moravské náměstí od středy do soboty umístil brněnský magistrát. Jejich prostřednictvím chtějí úředníci získat od obyvatel tipy pro přípravu dlouhodobé strategie města.

„Každý špendlík něco znamená. Červený kde se vám líbí, černý kde se vám nelíbí. Význam jednotlivých barev je napsaný v rohu mapy. A do těch míst, která uznáte za vhodná, tam zabodnete špendlík,“ popisuje jednoduchý systém Martina Pacasová z brněnského magistrátu.

Pocitová mapa města vzniká v centru Brna

Lidé barevnými špendlíky vyznačují místa, která se jim líbí, kde rádi tráví volný čas, kde by chtěli bydlet, na která jsou hrdí anebo která by chtěli změnit.

Jana Osičková zapíchla černý špendlík poblíž brněnského hlavního nádraží. „Tam by to měli trochu zlepšit,“ myslí si.

Pocitová mapa města vzniká v centru Brna

Nejvíce černých špendlíků lidé zapichují právě k vlakovému nádraží. Společně s bílými, které vyjadřují přání lidí, aby se konkrétní místo změnilo. Mapa bude sloužit magistrátním úředníkům jako jeden ze zdrojů dat při plánování takzvané strategie města na příštích čtyřicet let.

„Bude tam vize města, tedy jak bychom si přáli, aby vypadalo v roce 2050. Ale také postup, jak k tomu stavu dojít i konkrétní kroky, jak musí město s přáními lidí pracovat. Například při návrhu rozpočtu na příští rok,“ vysvětluje Jan Holeček z Kanceláře strategie města.

Pocitová mapa města vzniká v centru Brna

Pocitové mapy využívají česká města stále častěji. Například v Příbrami už zanáší výsledky z mapy do plánu města.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio