Brněnský Turbomošt: fenomén vánočních trhů

Vídeň nebo Olomouc lákají před Vánoci návštěvníky na trhy s vyhlášenými punči. Brno má ale jiný fenomén.

„Na vánočních trzích jsem ochutnala jenom Turbomošt, ale ten mi chutná úplně ze všeho nejvíc,“ svěřila se návštěvnice trhů Petra a další lidé u stánků v centru Brna její slova potvrzují.

Velká část lidí míří ke stánkům na brněnských trzích právě kvůli nápojům z horkého moštu, ať už s příměsí alkoholu, nebo bez něj. Tradici takzvaného Turbomoštu, tedy moštu s jabkovicí, pomáhal před osmi lety založit Adam Vodička.

„Celé to vzniklo samotným projektem moštárny v Hostětíně, která vznikla v roce 2000. Myšlenka byla podpořit lokální zemědělce v tom, aby se starali o pečovali o krásu kolem sebe a mohli ji nějak zužitkovat,“ vysvětluje Vodička.

Začal ze 110 kilometrů vzdálené hostětínské moštárny vozit jejich nápoj do Brna. Tehdy se Vodička potkal s Honzou Vlachynským a Andrejem Vališem, zakladateli vyhlášeného Baru, který neexistuje, kteří zrovna dostali příležitost se objevit na trzích na Zelném trhu a spolu vymysleli Turbomošt.

„Já byl tehdy ve Francii a kluci mi volali, že je to neuvěřitelné, že lidi to hrozně chtějí a hrozně je to baví,“ vzpomíná.

Turbomošt: fenomén brněnských vánočních trhů

První rok návštěvníci trhů vypili asi dva tisíce litrů moštu. Teď desetilitrové plastové pytle s hnědožlutým nápojem vozí do Brna kamiony. Letos ho z Hostětína přijelo asi 15 tisíc litrů, a to jen pro stánky Vodičky a jeho kolegů. Na vznik nápoje s alkoholem vzpomíná vedoucí moštárny Radim Machů.

„Když jsme prodávali v nedalekých Bojkovicích na nějakém předvánočním zpívání náš jablečný mošt, tak to možná tak trochu vzniklo, že my jsme prodávali teplou šťávu, aby se lid zahřáli, a jak už to tak bývá, někteří chlapi si tam s sebou donesli v bočnici, v pleskačce něco ostřejšího a tak to zkombinovali a tak možná vznikla prve ta kombinace teplého jablečného moštu s destilátem, která nakonec dala za vznik brněnskému Turbomoštu,“ uvažuje Radim Machů.

Moštárna v Hostětíně každoročně připravuje speciální várku jenom pro brněnské vánoční trhy, hlavně pro stánky Turbomoštu.

Nápoj začali na svých stáncích nabízet i jiní prodejci. Konkurence Adamu Vodičkovi nevadí, naopak ji vítá.

„V posledních letech jsem koukal, jak se postupně i do stánků, kde bych to v životě nečekal, ten mošt dostal. A já z toho mám radost,“ říká.

Brněnský turbomošt zatím zůstává jen brněnský. I když o rozšíření do dalších měst jeho tvůrci uvažují.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio