Brněnští strážníci darují v těchto dnech 45 litrů krve. Většina jsou prvodárci

Darovat krev se tento týden rozhodla stovka brněnských strážníků. Chtějí Fakultní nemocnici pomoct doplnit zásoby a udělat dobrý skutek. Sedmdesát ze všech dobrovolníků jsou navíc prvodárci.

Celkem 45 litrů krve darují tento týden brněnští strážníci ve Fakultní nemocnici Brno. Každý ze sta dobrovolníků odevzdá 450 mililitrů. Do květnové výzvy se zapojil každý pátý brněnský strážník. Vedení městské policie navíc překvapilo, že většina z přihlášených jsou prvodárci.

„Daruju krev poprvé. Předchozí návštěvu mě tady odmítli, protože jsem měla asi tři roky zpátky zánět ledvin a musela jsem doložit zdravotní dokumentaci. Jinak jsem chodívala dřív darovat plazmu,“ svěřila se Sabina Peprníčková.

Poprvé přišel darovat krev i Tomáš Sitta. „Už jsem chtěl v minulosti darovat krev, ale pořád jsem se k tomu nemohl nějak rozhoupat, a teď městská policie vyhlásila, že je možnost toho darování, takže jsem se přihlásil,“ říká.

Strážník Tomáš Sitta daroval krev poprvé.

Zdravotní sestra už Tomáše Sittu „převzala“ a dává mu instrukce. Za chvilku už leží na lehátku v odběrovém sále. Odběr krve trvá jen několik málo minut.

„Musí to být do deseti minut. Ideální je to do osmi, ale je to všechno tak kolem pěti minut,“ konstatuje sestřička, zatímco přístroj pomalu odpočítává vteřiny.

Za čtyři a půl minuty už je odebraných 310 mililitrů z celkových 450.

Sabina Peprníčková přišla na první odběr.

„Nečekala jsem, že je to tak rychlé. Myslela jsem, že se tu sedí o hodně déle. Když jsem chodívala na plazmu, tak to trvalo hodinu,“ podivuje se Sabina Peprníčková. V ruce drží lísteček s čárovým kódem a svou krevní skupinou.

Úplně poprvé půjde krev darovat 70 strážníků. Význam jejich činu přibližuje primářka Transfúzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brna Hana Lejdarová.

„Je to nový člověk, nový kontakt, je to způsob, jak rozšířit ten registr, mít další lidi v kontaktu. A je to i způsob, jak ty stávající dárce, ten stávající registr, šetřit. Takže my jsme za to nesmírně rádi. Navíc jsou to lidé nesmírně spolehliví, disciplinovaní, takže je s nimi naprosto luxusní spolupráce, jsme za to moc a moc rádi,“ nemůže si vynachválit akci strážníků.

Stovka strážníků daruje v těchto dnech krev v brněnské Fakultní nemocnici.

Darovat krev přišel taky strážník Libor Menšík, ale ten tady rozhodně není poprvé. „Dnes jsem daroval po sto dvaadvacáté. Krev daroval můj děda, i můj táta i můj strýc a všichni ti tři muži mi řekli, že pokud budu alespoň trochu zdravý, tak abych chodil také. Chodím každý měsíc, poprvé jsem byl, to si pamatuju přesně, 29. dubna 1994. To mi bylo 22 let, nastupoval jsem na vojnu, tak jsem se prostě rozhodl, že s tím začnu a na vojně jsem s tím pokračoval,“ vypráví Menšík.

Vedení městské policie Brno nevyloučilo, že by se podobnou výzvou pokusili oslovit strážníky, kteří by se chtěli zapsat do registru dárců kostní dřeně, říká jejich šéf Luboš Oprchal.

„Je to samozřejmě další možnost, další výzva. Uvidíme, jestli to budeme dělat zase takto hromadně, anebo jestli to necháme na jednotlivcích a na transfúzní stanici, aby oslovovala ty dárce, které se nám povedlo tímto způsobem do toho registru dostat,“ upřesňuje Oprchal.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio