Brněnští vědci vyvíjejí umělou zubní sklovinu

17. únor 2012

Věří, že by mohla dokonce vytlačit materiály, které se na výplně a korunky nyní používají. Na náhradě přírodní zubní skloviny se pracuje v brněnských laboratořích Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Na první pohled práce s umělou sklovinou připomíná výrobu dnes běžné bílé plomby. Včetně vytvrzení tím, co se laikovi jeví jako modré světlo.

„Tuto lampu skutečně používají zubní lékaři běžně,“ potvrzuje výzkumník CEITECu Petr Poláček, „tímto získává lak svou oděruvzdornost a tvrdost.“

Současné materiály na výplně a korunky mají podle vědců z CEITECu některé problémy. Živou hmotu zubu nyní nahrazuje například keramika. „Ta ale při dlouhodobém používání otírá protičleny,“ říká výzkumník CEITECu Josef Jančář, „navíc je křehká.“ Přírodní zubní sklovina má mít lepší mechanické vlastnosti.

Nový materiál z laboratoří brněnských vědců musí projít na cestě do ordinací praktických zubních lékařů řadou zkoušek. Jednou z nich je takzvaný žvýkostroj. „Když materiál vydrží více než jeden a půl milionu cyklů, může jít dál,“ vysvětluje Jančář, „náš už má asi tři miliony a pořád žvýká.“

Brněnští vědci věří, že by se jejich materiál mohl dostat do zubních ordinací už koncem příštího roku. Zbývá ještě několik kroků. Brzy se bude například podávat přihláška patentu. Zájem prý projevily i velké světové společnosti.

Středoevropský technologický institut CEITEC je společným projektem brněnských vysokých škol a dalších partnerů, jehož cílem je špičková věda v řadě oblastí.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio