Brno se po šesti letech dočkalo nových trolejbusů, uvezou více cestujících

Cestující v Brně se mohou od pátku svézt zcela novým trolejbusem z plzeňské Škodovky. Dopravní podnik jich nakoupil 30 za téměř 400 milionů korun, většinu peněz má poskytnout Regionální operační program. Jde o první nové trolejbusy v Brně za posledních šest let, v mezičase se kupovala pouze ojetá vozidla z jiných měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové krátké nízkopodlažní trolejbusy pro královéhradeckou městskou hromadnou dopravu

Nové krátké nízkopodlažní trolejbusy pro královéhradeckou městskou hromadnou dopravu | Foto: Magdalena Vlčková

První cestující nastupovali na jedné z nejvytíženějších zastávek u bohunické nemocnice.

„Vypadá to pěkně, je to nové. Nemám s tím žádné problémy,“ pochvaloval si jeden z prvních pasažérů.

Právě na trasách linek 25 a 26 budou nové trolejbusy jezdit především, vysvětluje generální ředitel Dopravní podniku Miloš Havránek.

„Tam máme dlouhodobý problém, že při té kapacitě - je to v podstatě páteřní linka - jsme nuceni nasazovat ve špičkách z větší částí dny autobusy. To je prostě špatně,“ uvedl.

Všech 30 nových vozidel má být dodáno nejpozději do konce června. Celkový počet trolejbusů se v podstatě nezmění, bude jich stále asi 150, protože 30 nejstarších nebo nejopotřebovanějších podnik vyřadí. Nové trolejbusy jsou ovšem kloubové a uvezou přibližně 150 lidí, tedy o polovinu více než běžný trolejbus.

Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme