Brno ukázalo 7 věcí, které se vám na kole nestanou

Brno se nejen v létě potýká s kolonami, uzavírkami a znečištěným ovzduším. Dopravní situaci ve městě má pomoci zlepšit nový projekt magistrátu nazvaný Jezdím pro Brno. Řidičům chce ukázat, kdy se vyplatí vyměnit auto třeba za kolo nebo městskou hromadnou dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový projekt má obyvatelům Brna rozšířit dopravní obzory

Nový projekt má obyvatelům Brna rozšířit dopravní obzory | Foto: Jezdím pro Brno (screenshot z YouTube)

Kampaň Jezdím pro Brno odstartovalo vtipné video na sociálních sítích. Ukazuje sedm stresujících situací, kterým se lidé vyhnou, pokud vymění auto za jízdní kolo. Spot vidělo během prvních devíti hodin na 70 tisíc lidí.

Kalkulačka na stránkách projektu pak zájemcům naznačí, jaké výhody, nebo naopak nevýhody pro ně má doprava pomocí MHD, chůze, jízdního kola nebo i auta.

„Stačí zadat délku jedné cesty do práce a vaši hmotnost. Kalkulačka vám spočítá, kolik peněz vás bude stát doprava za celý rok a kolik pohybu si u toho dopřejete,“ vysvětluje mluvčí kampaně Michal Šindelář.

Mladí lidé vyrážejí ven. Neláká je čerstvý vzduch, ale chytání pokémonů v nové aplikaci

Číst článek

Motorová doprava je hlavním zdrojem znečištění ovzduší v Brně. Při cestách do práce nebo do školy cestuje až 60 procent řidičů samo. V pouze osmi procentech aut cestuje tři a více osob.

„Chceme podpořit ty řidiče a řidičky, kteří cestují sami v autě a spíše na vzdálenost kratší než šest kilometrů, aby zkusili jízdu na kole nebo MHD. Mohou tím prospět sobě, ale zároveň ulehčit život ostatním řidičům,“ vysvětluje Šindelář.

Tvůrčí tým projektu také obyvatelům Brna radí, kde si půjčit auto nebo kolo. Doporučuje aplikace pro naplánování trasy na kole, pěšky i autem, interaktivní mapy s aktuální polohou vozidel hromadné dopravy nebo autobusy pro seniory.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme