Brno ve sporu s Českou poštou. Pobočky jsou o víkendu ve dvou třetinách města zavřené

MAPA: V Brně si stěžují na nedostatečné služby České pošty. Ve městě je podle některých městských částí málo poboček. Obyvatelé Medlánek například sepsali petici, aby tam vznikla samostatná pobočka. Brněnští starostové teď vyzývají zástupce České pošty, aby situaci řešili. Mluvčí státního podniku Matyáš Vitík tvrdí, že současná síť poštovních poboček v Brně je dostatečná. Pošta chce podle něj své pobočky zkvalitňovat, ne jejich počty rozšiřovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno, vzdálenost od spádové pošty

Brno, vzdálenost od spádové pošty | Foto: Jan Cibulka | Zdroj: Český rozhlas

Seznam poboček na stránkách České pošty umožňuje detailní pohled na její služby. Kromě otevírací doby například to, kde to mají na poštu nejdál. V Brně jsou to městské části na severu města.

O víkendu si mohou dojít pro balík na poštu Brňané z pouhé třetiny adres města. V sobotu jsou totiž otevřené jen čtyři pobočky ze třiceti, které umožňují vyzvednout balík. V neděli ještě o jednu méně, zavírá také pošta na Mojmírově náměstí.

V mapě najdete pošty, které umožňují vyzvednutí balíku a mají otevřeno v pondělí, resp. sobotu a neděli v 10 hodin dopoledne. Zdrojem dat je aplikace pro vyhledávání poboček na stránkách České pošty.

Kníničky, Ivanovice, Útěchov a Medlánky: na poštu přes tři kilometry

Právě na severu Brna to podle naší analýzy mají na poštu nejdál i během pracovního týdne: obyvatelé Kníniček, Ivanovic, Útěchova nebo Medlánek musejí na spádovou poštu do jiné městské části. Pro doporučený dopis to tak má většina z nich vzdušnou čarou víc než tři kilometry.

Mapa ukazuje vzdálenost vzdušnou čarou z libovolné brněnské adresy na spádovou poštu. Oproti předchozí mapě tentokrát ukazuje všechny pobočky přístupné veřejnosti, tedy i ty, které neukládají balíky.

Radnice Medlánek proto nabízí poště prostory za režijní náklady. Podle starosty Michala Marka ze sdružení Občané pro Medlánky ale bez odezvy.

„Medlánečtí dnes musejí na poštu do sousedních Řečkovic,“ vysvětluje starosta. „To je problém, řečkovická pošta slouží pěti městským částem, což představuje 25 tisíc obyvatel.“

Už tak dost přeplněnou pobočku v Řečkovicích čeká od března větší nápor lidí. Ve čtvrti Jehnice totiž k poslednímu únorovému dni přijdou o tamní výdejní místo pošty. Doteď sídlilo v provozovně obchodu v Blanenské ulici, který ale přestane od 1. března fungovat. Obyvatelé tisícových Jehnic a dvakrát menšího sousedního Ořešína si proto pro zásilky budou muset jezdit až do spádových Řečkovic.

Na problém a špatná jednání ze strany České pošty si stěžuje nezávislý jehnický starosta Václav Šicha. „Je to asi deset zastávek autobusem a už tak jsou fronty v Řečkovicích neúnosné,“ upozorňuje. „Chceme problém řešit společně s dalšími kolegy na sněmu starostů.“ Podle mluvčího státního podniku Matyáše Vitíka nemusí pošta ze zákona výdejní místa provozovat, nicméně nového zájemce hledá. Zatím se nikdo nepřihlásil.

O rozšíření počtu poboček usiluje i Královo Pole, kde je pošta přetížená. Tamní starostka Karin Karasová z hnutí ANO se dohodla s dalšími osmadvaceti brněnskými starosty, že budou situaci řešit společně.

„Snažili jsme se řešit tento problém, ale zjevně jakékoliv individuální stížnosti nebo podněty k nápravě nevedly, anebo pouze sporadicky,“ popisuje situaci královopolská starostka. „Čili se chystáme na nejbližším sněmu starostů pozvat zástupce České pošty, aby nám vysvětlili situaci a řekli nám, jak tyto nedostatky budou řešit. Pomoc přislíbil i brněnský primátor.“

Česká pošta: poboček je tolik, kolik chce zákon

Česká pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka o žádných nových pobočkách v Brně neuvažuje a žádná jednání s jednotlivými starosty nyní nevede.

„Spíše půjdeme nadále cestou zkvalitňování stávajících poboček, případně jejich přestěhování do dostupnějších lokalit,“ tvrdí Vitík. „Co se týká hustoty pobočkové sítě v Brně, tak ta je zcela v souladu se současnou platnou legislativou.“

Brněnští starostové chtějí mít o dalším postupu ze strany České pošty jasno do konce března. Jednou z úvah může být zapojení úřadů do programu Česká pošta Partner, kdy by některé služby poskytovaly přímo radnice.

Jan Boček, Jan Cibulka, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme