Brno zažije cyklorevoluci, radnice chce povolit celodenní průjezd centrem

Brněnští cyklisté budou možná už od jara moci i přes den jezdit přes Masarykovu ulici nebo náměstí Svobody. Zatímco teď je vjezd do historického centra povolen jenom od 17 do 9 hodin, vedení města je nakloněno celodennímu zprůjezdnění. Jedinou výjimkou by měla být Česká ulice, obvykle plná chodců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náměstí Svobody v Brně. Ilustrační foto.

Náměstí Svobody v Brně. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Bývalá radnice omezila vjezd do centra v roce 2007. O jeho znovuotevření se začalo mluvit v loňském roce.

Zprůjezdnit centrum doporučila i odborná studie. „Průzkum pěších jsme doplnili bezpečnostním auditem, který jsme prováděli specializovanou firmou. Bylo to rozesláno na státní policii, na dopravní podnik, na brněnské komunikace, na městskou část Brno-střed a na příslušné odbory na magistrátu, aby se vyjádřily,“ říká vedoucí dopravního odboru města Brna Vladimír Bielko.

Poté, co všichni odešlou svoje připomínky, návrh projedná dopravní komise Rady města Brna. To bude poslední překážka ve schválení. Pokud by se nevyskytly nějaké větší problémy, brněnští příznivci cyklodopravy doufají, že by se návrh mohl schvalovat už v lednu, nejpozději pak v únoru.

Dopravní kolaps?

Jednou z největších námitek proti schválení je, že přes den se v centru města pohybuje plno chodců, tramvají a bohužel také aut.

Cyklisté by podle některých lidí mohli hustou dopravu ještě zhoršit. To ale odborná studie nepotvrdila.

Dopravního kolapsu v centru se nebojí ani předseda sdružení Brno na kole, Michal Šindelář. Jediná část, která bude mít nejspíš speciální režim, je frekventovaná ulice Česká.

„Do míst, kde je příliš vysoká intenzita pohybu lidí, což je v tomto případě ulice Česká vedoucí z Náměstí Svobody na Joštovu, by lidé na kolech neměli být vpuštěni naprosto neomezeně. O tom, že tam by lidé na kolech nemuseli mít vjezd povolen, jsme se bavili s odborem dopravy,“ uvádí Šindelář.

Pokud návrh na zprůjezdnění centra projde, změnit by se muselo dopravní značení. V současnosti jsou totiž na začátku pěší zóny cedule, na kterých je uvedený čas, kdy je vjezd na kole povolen - tedy od sedmnácti do devíti hodin. Na kolejích na náměstí Svobody pak možná přibudou cyklopiktogramy.

To hlavní však je, že si lidé na cyklisty v centru budou muset zvyknout a přeci jen dávat trochu větší pozor.

Cyklisté dnes jízdou metropolí zahájili kampaň Do práce na kolech | Foto: Filip Jandourek

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme