Bublinář z Babího lomu rozdává radost křehkým uměním

19. červenec 2016

Jsou křehké, průhledné, nic nedělají, ale zkuste vyfouknout z bublifuku oblak bublin a uvidíte, jak se rozzáří oči dospělým i dětem. A co teprve, když umíte vyfouknout bublinu velkou metr v průměru.

Jedním z nejoblíbenějších turistických cílů severně od Brna je rozhledna na Babím lomu. Kromě výhledu do širokého okolí totiž poblíž rozhledny můžou lidé narazit i na důchodce Jaromíra Váňu. Ten turistům ukazuje umění s bublifukem vlastní výroby.

Pokud tedy zrovna nefouká, tak jako v den, kdy Tomáš Jelen točil svou reportáž. Kvůli větru byl Jaromír Váňa schovaný v přízemí rozhledny, kde je taková kamenná komůrka.

Kromě obyčejného bublifuku (ovšem s náplní vlastní výroby), používá ke svým bublinovým kouzlům i speciální nástroj. Deseticentimetrová trubička s plastovým terčíkem na konci umožňuje vyfukovat ty největší bubliny.

Bublinář z Babího lomu

Ale není to jen o nástroji. „Pro velké bubliny je dobré mít chladnější teplotu, aby můj teplý vzduch, který nafoukám dovnitř, tu bublinu zvedal,“ vysvětluje umělec amatér.

Tekutinu si vyrábí podle vlastní receptury. „Po mnoha a mnoha pokusech a omylech jsem dospěl asi k sedmi ingrediencím. Směs také dvakrát filtruji, což je pro běžného spotřebitele vcelku nemožné,“ vysvětluje Jaromír Váňa, kterého vášeň pro bubliny chytila už před třiceti lety.

Bublinář z Babího lomu

S ingrediencemi nedělá žádné tajnosti. „Teď používám pšeničný sirup ze zdravé výživy, ten musím po zředění destilovanou vodou zamíchat, hned přefiltrovat. Pak přimíchám aktivní uhlí a to vstřebá částečně barviva a parfémy. Pak to filtruji skoro 24 hodin,“ popisuje alchymii.

Ale jen o směsi to podle Jaromíra Váni není. Jeden z návštěvníků údajně směs připravil podle jeho receptu, ale stejně se mu bubliny nedařily. „Já vzal jeho bublifuk do ruky a mě to šlo,“ krčí rameny „bublinář“.

Bublinář z Babího lomu

Rozhlednu Babí lom si oblíbil ještě v dobách, kdy většina lidí topila uhlím a v údolí se v chladnějších dnech držel kouř z komínů. „Vylezl jsem sem na čistý vzduch, tady mi to prospívalo. Navíc jsem ve stejné nadmořské výšce, jako má Babí lom, vyrůstal v Jeseníkách,“ říká důchodce.

Čtyřiasedmdesátiletý Jaromír Váňa na rozhledně není každý den. Aspoň o víkendech je ale docela velká šance, že na jeho bubliny turisté na Babím lomě narazí.

autor: jel
Spustit audio