Bude stávka řidičů autobusů? Zatím neví ani oni sami

Jihomoravští řidiči autobusů mezi sebou jednají o podmínkách stávky kvůli nízkým mzdám. Včera je k tomu vyzvali odboráři.

Jihomoravští řidiči linkových autobusů uvažují, jestli se zapojí do stávky. Ve středu je k tomu vyzvali odboráři. Ti kritizují nízké mzdy šoférů.

Řidiči v některých krajích, včetně jihomoravského, zatím nedostali přidáno podle schváleného nařízení vlády. Do stávky by se podle odborářů mělo zapojit čtrnáct z devatenácti firem, které v regionu provozují dopravu.

Zatím ale není jasné, zda stávka bude, nevědí to ani samotní řidiči autobusů. Na podmínkách stávky se nejdříve musí domluvit. Jisté je, že přesné datum a podoba, třeba to, jestli bude stávka celostátní, nebo regionální, oznámí odboráři tři dny předem.

Ta doba je podle předsedy jihomoravských dopravních odborářů Libora Weinsteina záměrně co možná nejkratší.

Českému rozhlasu řekl, že se za tak krátký čas nepodaří řidiče od stávky odradit nebo je zastoupit. Zároveň dodal, že si přeje, aby byly protesty co nejmasivnější. To je podle něj poslední cesta, jak na tyto problémy upozornit. Do stávky se nejspíš nezapojí řidiči z brněnského dopravního podniku, myslí si Weinstein. Mají totiž podle něj jiné podmínky.

Podle předsedy odborového svazu dopravy Luboše Pomajblíka bude stávka trvat spíš v řádu dnů než týdnů.
Kraj odborářům nabízí další jednání, finančně jim ale podle hejtmana Bohumila Šimka z hnutí ANO více pomoct nedokáže. Navýšení mezd by podle něj měla řešit vláda. Stávka by podle náměstka hejtmana Romana Hanáka z ČSSD zbytečně zkomplikovala život lidem na jihu Moravy.

V úterý většina tamních autobusových firem přijala provizorní řešení, které zvýšilo mzdu řidičů. Hejtmanství připravilo dodatky ke smlouvám, podle nich bude kraj doplácet dopravcům dočasně necelé tři koruny na kilometr. Odborář Libor Weinstein ale říká, že je ta částka nedostatečná. Zaměstnavatelé se i po této podpoře podle něj během několika měsíců opět dostanou do problémů.

autor: mav
Spustit audio