Část Moravské galerie se minimálně na rok uzavře

Zítra naposledy mohou lidé navštívit stálou expozici Uměleckoprůmyslového muzea na Husově ulici v Brně.

S koncem června se na několik měsíců uzavře stálá expozice v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v Brně. Lidé ji do pátku můžou navštívit zdarma.

Dočasné výstavy budou v budově k vidění do konce příštího roku, pak galerie objekt uzavře úplně. Kurátoři budou pracovat na nové stálé expozici tak, aby v prosinci 2019 otevřeli v budově muzeum designu.

„Některé kusy je zapotřebí restaurovat, takže je třeba tu sbírku probrat a vybrat ty kusy, které budou zapadat do nové koncepce muzea designu," vysvětluje mluvčí galerie Michaela Paučo.

Astroláb v současné stálé expozici Uměleckoprůmyslového muzea.

Současná expozice zahrnuje exponáty od středověku až do začátku 20. století. Jsou v ní i zcela mimořádné kusy jako planisférický astroláb, cestovní oltář uherského krále Karla Roberta z Anjou, nebo Heiningenská výšivka, monumentální vyšívaná tkanina z 16. století.

Heinigenská výšivka v současné stálé expozici Uměleckoprůmyslového muzea.

Krátkodobé výstavy budou v budově Uměleckoprůmyslového muzea k vidění až do konce příštího roku, pak se ale budova uzavře úplně. Nové expozice budou slavnostně otevřeny na začátku prosince 2019.

Kromě reorganizace stálé expozice a výstavních prostor chystá Moravská galerie i obnovu terasy muzea, která má mít charakter venkovního pavilonu.

Současný pohled na terasu Uměleckoprůmyslového muzea s instalací Sloní břich.
Budoucí podoba terasy na vizualizaci
Budoucí podoba terasy na vizualizaci
autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio