České léčebné konopí došlo, zahraniční bude mnohem dražší

Pacientům docházejí poslední zásoby léčebného konopí. Nemocniční lékárny mají vyprodáno a lékaři v Brně museli zastavit plánované výzkumy.

Poslední léčebné konopí lékaři svým pacientům předepsali na konci ledna. Tehdy vypršela expirace konopí od jediného českého dodavatele a další šarže do lékáren už nedorazila.

Léčebné konopí dodávané v tobolkách pomáhá pacientům ulevit od bolesti, kterou jiné léky nedokáží utlumit. „Konopí pomáhalo pacientce, která prodělala několik operací zad. Pronásledovaly ji neustálé bolesti. Po nasazení konopí pacientka mohla lépe spát a výrazně se jí zvýšila kvalita života,” vysvětluje význam léčebného konopí lékař z Centra pro léčbu bolesti Radovan Hřib.

V Brně lékaři předepisovali konopí přibližně sedmdesáti pacientům. Nedostatek léku nekomplikuje ale život jenom jim. Kvůli zastavení dodávek konopí museli lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny omezit také plánované projekty.

„Prázdno na trhu nám zabránilo v rozvoji dalších činností. Chtěli jsme do léčby konopím zapojit i lékaře z dalších specializací, jako je například onkologie, neurologie nebo kožní,” objasňuje nastalé komplikace mluvčí Fakultní nemocnice Petra Veselá.

Nové léčebné konopí od českého dodavatele by se mělo na trhu objevit v poslední třetině tohoto roku. „V lednu jsme zveřejnili výběrové řízení na nového dodavatele léčebného konopí. Přihlásil se pouze jeden zájemce a jeho nabídku právě prověřujeme. Očekáváme ale, že přibližně během několika týdnů by pro pacienty mohlo být dostupné léčebné konopí ze zahraničí,” popisuje aktuální stav Marcela Škrabalová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Lékař Tomáš Zábranský z Pacientského spolku pro léčbu konopím však upozorňuje na to, že zahraniční konopí vyjde pacienty mnohem dráž. Za jeden gram konopí z dovozu lidé zaplatí pět set korun. Stejné množství českého konopí stojí pouze sto korun.

autor: mav
Spustit audio