České věznice jsou přeplněné. Pomoci má nově otevřené nápravné zařízení v Břeclavi

V českých věznicích si odpykává trest přes 20 tisíc lidí. To je zhruba o tisíc víc, než kolik je kapacita nápravných zařízení. S ubytováním vězňů má pomoci i dnes otevřená věznice v Břeclavi-Poštorné, do které se vejde až 200 odsouzených. Zaplněná má být už do konce příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězeňská služba zahájila zkušební provoz v novém nápravném zařízení v Břeclavi-Poštorné

Vězeňská služba zahájila zkušební provoz v novém nápravném zařízení v Břeclavi-Poštorné | Zdroj: ČTK

Do druhého patra nově otevřené věznice v Poštorné začnou koncem listopadu přicházet první obvinění. Vězeňská služba nechala dlouho nevyužívanou budovu přestavět na nápravné zařízení.

„Budou sem umisťováni odsouzení muži v typu věznice dohled a dozor, to znamená ty mírnější trestné činy,“ říká Miroslav Vodák, ředitel břeclavské věznice, pod kterou Poštorná spadá.

„Vybíráme odsouzené, kteří se nám hodí profesně, a pak samozřejmě přihlížíme také k místu jejich bydliště, tam kde mají blízké, aby je mohly rodiny častěji navštěvovat,“ vysvětluje.

Aktuálně shání například kuchaře, natěrače a malíře. Ti budou upravovat další patra zařízení, například malovat pokoje nově příchozím spoluvězňům.

Přehrát

00:00 / 00:00

České věznice jsou přeplněné. Pomoci má nově otevřené nápravné zařízení v Břeclavi

„Tyto práce budou prováděny i v dalších prostorách celé budovy. Samozřejmě není jen budova, ale i okolí věznice. A tady máme práce ještě hodně,“ dodává Vodák.

Trestanci budou mít přístupnou spoře zařízenou jídelnu s televizí, malou tělocvičnu a betonový dvorek s basketbalovým košem a dvěma pingpongovými stoly. Celý areál má pomoci zvýšit kapacity českých věznic.

„Pro nás bylo důležité otevřít objekt v Poštorné, protože kapacita věznic v České republice už je překročena o přibližně šest procent, takže jsme velmi rádi, že se daří tento objekt zprovoznit a celou tu akci dotáhnout do konce,“ upozorňuje generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek.

Navýšit kapacity českých věznic mají i připravované ubytovny. Ty v příštích letech rozšíří o 600 míst věznice v Hradci Králové a v Rapoticích na Třebíčsku.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme