Česko si zvukem sirén a zvonů připomnělo památku obětí střelby v Uherském Brodě

Česko si připomnělo památku obětí střelce z Uherského Brodu, který minulý týden v restauraci Družba zastřelil osm lidí a poté obrátil zbraň proti sobě. Po celé zemi zněly po dobu dvou minut a dvaceti sekund sirény. O symbolické pietě rozhodla vláda. Ministři také doporučili, aby se k sirénám přidaly zvony. Ke zvonění farnosti vyzvala i Česká biskupská konference.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena stojící na Masarykově náměstí v Uherském Brodě poslouchá zvony, které se v poledne rozezněly na památku osmi obětí útoku v místní restauraci Družba

Žena stojící na Masarykově náměstí v Uherském Brodě poslouchá zvony, které se v poledne rozezněly na památku osmi obětí útoku v místní restauraci Družba | Zdroj: ČTK

Sirény připomněly oběti tragédie i v samotném Uherském Brodě. Tamní kostely rozezněly své zvony. Sirény spustila i uherskobrodská Česká zbrojovka, se sedmnácti sty pracovníky největší zaměstnavatel ve městě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko si připomnělo památku obětí střelce z Uherského Brodu. O atmosféře ve městě mluvil 1. místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý

Vedení Uherského Brodu přišlo v pravé poledne přímo k pietnímu místu, k tisícovkám svíček u restaurace Družba.

„Během těch dvou minut dvaceti vteřin mi hlavou proletěly všechny události minulých dnů, všechna jména obětí, zraněná žena, pozůstalí. V duchu jsem pronesl modlitbu za všechny oběti a pozůstalé,“ svěřil se krátce po utichnutí sirén a zvonů uherskobrodský lidovecký starosta Patrik Kunčar.

„Projevů solidarity si nesmírně vážíme. Vážíme si jednak kroku vlády České republiky, zejména si ale vážíme každého jednotlivého občana, který společně s námi na 140 sekund udělal přestávku ve své práci, zastavil se a v myšlenkách byl u obětí té tragédie,“ říká 1. místostarosta Uherského Brodu Jan Hrdý.

Ve městě podle něj stále přetrvává obrovský smutek a zděšení.

Informační embargo

Tragický incident vyvolal řadu otázek o podmínkách, za kterých můžou lidé vlastnit zbraně, i o schopnosti policie zasahovat při takových událostech.

Podle Hrdého by bylo potřeba zejména posílit akceschopnost policie. „Nejsem si ale jist, zda by zpřísnění podmínek pro vydávání zbrojních průkazů mohlo takovéto tragédii zabránit,“ uvádí místostarosta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvony a sirény na památku obětí střelby v restauraci Družba zněly dnes i samotným Uherským Brodem. Natáčel tam Pavel Sedláček

Na informace o vyšetřování tragédie v Uherském Brodě uvalila policie po dohodě se státním zastupitelstvím embargo. Zásahem policie se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Svědci střelby v restauraci Družba zákrok policie kritizují. Přišel prý pozdě. Střelce se nejdřív pokusila zneškodnit dvoučlenná policejní hlídka. Poté, co na ně útočník začal střílet, se ale stáhli a počkali na příjezd zásahové jednotky z Brna.

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD ale policisté nechybovali. Chovanec také naznačil, že vzhledem ke složitosti případu může vyšetřování generální inspekce trvat ne týdny, ale spíše měsíce. Do té doby nebude policie k vyšetřování zveřejňovat žádné informace.

Grafika k případu osminásobné vraždy, která se odehrála v Uherskem Brodě | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme