Česneku bude letos dost, hlavně tam, kde bylo hodně sněhu

Letošní zima česneku svědčí, úroda by měla být velmi dobrá. Pěstitelé se na tom dnes shodli na Národním semináři O česneku, který popáté hostily Buchlovice na Uherskskohradišťsku.

Letošní dostatek zimní vláhy slibuje nadstandardní úrodu česneku. Na pátém Národním semináři O česneku se na tom dnes v Buchlovicích na Uherskohradišťsku shodli pěstitelé. Diskutovali ale také o cenách česneku, dotačních možnostech, španělské konkurenci nebo metodách pěstování.

Jaroslav Crhák z Blanenska pěstuje česnek na čtyřech hektarech. Má specifický postoj k evropským dotacím.

„Osobně bych přivítal, kdyby dotace nebyly, a kdyby to platilo pro všechny. Protože někdo to dokáže využít, někdo pro to využití nemá podmínky,“ vysvětluje svůj postoj.

Známý český šlechtitel česneku Jan Kozák trochu závidí francouzským kolegům.

„Tam je dotovaná produkce sadby. Pro pěstitele je výhodnější zkrátka nepřesazovat vlastní materiál,“ říká.

Vraťme se k předpokládané úrodě. Nadstandardním výnosům nahrává dostatek zimní vláhy. Podobný byl naposledy před pěti lety. Jan Kozák nicméně připouští, že v některých regionech s menší sněhovou nadílkou budou výnosy průměrné.

„Tam, kde byly holomrazy a u sadby ze Španělska budou podle mě asi problémy. Tam, kde sníh byl, se dá očekávat úroda velmi dobrá. Celkově bych řekl, že co se týká českých odrůd, tam je pro nás start velmi dobrý,“ odhaduje Kozák.

Jestliže se u nás ročně spotřebuje asi pět tisíc tun česneku, tak tuzemští pěstitelé vyprodukují jen asi šestinu z tohoto množství. Ne že by nebyli schopní dodávat víc, to v žádném případě, ale levnější česnek ze Španělska prostě českému trhu vládne.

„Je to nenasytnost obchodních řetězců, které mají potřebu koupit za minimální cenu,“ podotýká Jan Kozák.

Tuzemští pěstitelé by rádi prodávali do velkoobchodu kilogram česneku za osmdesát až devadesát korun, nicméně cena pro koncového zákazníka se podle Jana Kozáka i letos přiblíží dvěma stovkám.

autor: pes
Spustit audio